Περιοδικό

«η λογική θα σε πάει από το άλφα στο βήτα, ενώ η φαντασία θα σε πάει παντού»

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ 2021

Γραφει η Δεσπ. Παπαδοπούλου

«η λογική θα σε πάει από το άλφα στο βήτα, ενώ η φαντασία θα σε πάει παντού»

Άλμπερτ Αϊνστάιν

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805- 4/8/ 1875). Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People – IBBY) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Το μήνυμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) για την  Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου για το 2021 έγραψε η Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle και απέδωσε στα ελληνικά η Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου:

Η μουσική των λέξεων

Margarita Engle (Η.Π.Α.)

 «Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά.

Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν.

Οι λέξεις είναι ήχοι από τύμπανα και φλάουτα στη σελίδα,

καλλίφωνα πουλιά που πετούν ψηλά, ελέφαντες που σαλπίζουν,

ποτάμια που κυλούν, καταρράκτες που ξεχύνονται,

πεταλούδες που στροβιλίζονται

ψηλά στον αέρα!

Οι λέξεις μας καλούν να χορέψουμε – ρυθμούς, στίχους,

χτυποκάρδια, παλιές ιστορίες και νέες,

φανταστικές και αληθινές.

Είτε είσαι στο σπίτι ασφαλής

ή τρέχεις να περάσεις τα σύνορα για μια άλλη χώρα

 και μια ξένη γλώσσα, οι ιστορίες και τα ποιήματα

 σου ανήκουν.

Όταν μοιραζόμαστε λέξεις, οι φωνές μας

γίνονται η μουσική του μέλλοντος,

ειρήνη, χαρά και φιλία,

μια μελωδία

ελπίδας»

Είναι αδιαμφισβήτητη η σημασία του βιβλίου στην ανάπτυξη του παιδιού, στην διαπαιδαγώγηση και στη συγκρότηση της προσωπικότητάς του. Με την δύναμη των εικόνων και των λέξεων το παιδί μπορεί να ταξιδέψει στο χώρο της φαντασίας, να ονειρευτεί. Με μια παιδική ιστορία μπορεί να ειπωθούν σπουδαίες αλήθειες με έναν ευφάνταστο τρόπο που σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του παιδιού. Η ανάγνωση παραμυθιών και βιβλίων δίνει στο παιδί μια ακόμα ευκαιρία ν’ αναπτύξει καλύτερα τις γλωσσικές του ικανότητες και να χτίσει γερά θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχθούν οι ικανότητές του για ανάγνωση και για «διά βίου» μάθηση. Έτσι το βιβλίο θα γίνει μόνιμος και απαραίτητος σύντροφος που θα του χαρίζει απολαυστικές στιγμές και θα του ανοίγει  καινούργιους δρόμους στη ζωή του.

Ο μεγάλος Ελληνας παραμυθάς Ευγένιος Τριβιζάς έχει πει σε συνεντεύξεις του πολλά και σημαντικά για την αξία του παιδικού βιβλίου και του παραμυθιού. Κάποια σημεία που έχουν πολύ ενδιαφέρον αξίζουν να τα θυμηθούμε.

Από συνέντευξη του συγγραφέα στην εφημερίδα «Το Ποντίκι», στην περίοδο του πρώτου μνημονίου, το 2011.

«  Ερώτηση: – Το …Μνημόνιο θα μπορούσε να γίνει παραμύθι;

 Απάντηση :  –Μάλλον το παραμύθι έγινε μνημόνιο και μάλιστα πριν από πολλά χρόνια. Στο βιβλίο μου ‘Τα μαγικά μαξιλάρια’ οι κάτοικοι μιας μυθικής χώρας είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν ολοένα και πιο εξαντλητικά στα αδαμαντωρυχεία και τα κλωστήρια συρματοπλεγμάτων. Για να αυξηθεί η παραγωγικότητά τους, ο άρχοντας της χώρας καταργεί τα πάρτι γενεθλίων, τις Αποκριές, τα διαλείμματα των σχολείων και τις Κυριακές που τις μετονομάζει σε Προδευτέρες και δεν διαφέρουν στο παραμικρό απο τις κανονικές Δευτέρες. Με τη βοήθεια τριών αυλικών , του καγκελαρίου Τύλιου Ξεφτύλιου, του αρχιμάγου Σαυρίλιου Βρισελιέ και του αρχηγού της βασιλικής φρουράς Βουλίμιου Βλήμα προσπαθούν να τους στερήσουν ακόμα και τα όνειρά τους. »

Από συνέντευξη στο Lifo:

Ερώτηση: Αν άφηναν όλοι οι άνθρωποι τη φαντασία τους ελεύθερη, θα ήταν διαφορετικός ο κόσμος; 

Απάντηση: –Θα ήταν ένας κόσμος με λιγότερη συννεφιά και περισσότερα ουράνια τόξα, με περισσότερες κόκκινες κλωστές παραμυθιών και λιγότερες αλυσίδες, με λιγότερα συρματοπλέγματα και περισσότερα τετράφυλλα τριφύλλια, με λιγότερη άσφαλτο και περισσότερες μαργαρίτες που λένε πάντα «σ’ αγαπώ».

Ερώτηση: Τελικά η φαντασία είναι σπουδαιότερη από τη γνώση, όπως είχατε πει στην ομιλία σας στο Tedx, και τα παραμύθια πηγή ευφυΐας;

Απάντηση:- Την άποψη ότι η φαντασία είναι σπουδαιότερο εφόδιο από τη γνώση επειδή η γνώση περιορίζεται σε αυτό που καταλαβαίνουμε σε μια συγκεκριμένη στιγμή, ενώ η φαντασία αγκαλιάζει όλα αυτά που θα κατανοήσουμε και θα γνωρίσουμε στο μέλλον, την είχε εκφράσει ο Αϊνστάιν, ο οποίος είχε επίσης πει ότι η λογική θα σε πάει από το άλφα στο βήτα, ενώ η φαντασία θα σε πάει παντού.

Τέλος ο Ευγένιος Τριβιζάς και ο Αϊνστάιν (αλλά και όλοι εμείς) συμφωνούν στο εξής:

«Αν θέλετε το παιδί σας να είναι έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια»

Δέσποινα Παπαδοπούλου 2/4/2021

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button