Περιοδικό

Δύο ντομάτες, τρία ροδάκινα

Δύο ντομάτες, τρία ροδάκινα

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Πριν από μερικά χρόνια, τότε που είχαμε λεφτά, αγοράζαμε τα φρούτα και τα λαχανικά μπόλικα και πλουσιοπάροχα, με τα κιλά και τα τελάρα. Και βλέπαμε με συμπόνια τους ξένους, που αγόραζαν με το κομμάτι, π.χ. δύο ντομάτες, τρία ροδάκινα, μία φέτα καρπούζι. Ήρθαν, όμως, τα πάνω κάτω, και τώρα ψωνίζουμε κι εμείς σαν τους ξένους, φτωχικά, μίζερα και στερημένα.

Φταίνε τα μνημόνια και το άγριο τσεκούρωμα μισθών και συντάξεων. Φταίει και η τρίχρονη πανδημία. Φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Φταίει ο πληθωρισμός και η ακρίβεια. Φταίνε και οι μεσάζοντες. Και η αισχροκέρδεια.

Η κατάσταση, όπως μάς την περιγράφουν οι ίδιοι οι παραγωγοί, είναι η εξής:

Από το χωράφι στο ράφι: Πώς οι χαμηλές τιμές στα φρούτα γίνονται «χρυσός» – Σε ασφυκτικό κλοιό οι καταναλωτές. Κάποιοι αισχροκερδούν, ενώ την ίδια στιγμή οι καταναλωτές δυσκολεύονται να τα αγοράσουν. Σε είδος πολυτελείας τείνουν να μετατραπούν τα καλοκαιρινά φρούτα, καθώς ακόμα και σε εξαπλάσιο τιμή από αυτή που «φεύγουν» από το χωράφι πωλούνται στο ράφι, οδηγώντας σε απόγνωση τους καταναλωτές, οι οποίοι μαστίζονται από την ακρίβεια.

Ροδάκινα από 0,65 ευρώ, που «φεύγουν» από το χωράφι φτάνουν στην κατανάλωση ακόμα και στα 3,5 ευρώ/κιλό, τα νεκταρίνια από 0,75 ευρώ/κιλό καταλήγουν στις μεγάλες αλυσίδες στα 4,50 ευρώ/κιλό, ενώ τα βερίκοκα από 0,70 ευρώ/κιλό φτάνουν στο πιάτο μας στα 4 ευρώ/κιλό.

Πάντως, η μεγάλη «ψαλίδα» που ανοίγει από την τιμή στο χωράφι στο ράφι δεν είναι καινούργιο φαινόμενο.

Βερίκοκο από 0,70 ευρώ στο χωράφι στα 4 ευρώ/κιλό στο ράφι

Μειωμένη κατά 40 με 50% είναι η παραγωγή βερίκοκων στην Κορινθία, η οποία οφείλεται στον θερμό χειμώνα και στην έλλειψη χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς η βερικοκιά για να αναπτυχθεί χρειάζεται ένα διάστημα ψύχους. Αποτέλεσμα ήταν η κακή ανθοφορία και η έλλειψη καλού «δεσίματος» του καρπού.

Η τιμή που «φεύγει» από το χωράφι το βερίκοκο της Κορινθίας κυμαίνεται σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιάτου Τραγάνας Χρήστο Γεωργά, στα 0,68 με 0,70 ευρώ/κιλό. «Εάν υπήρχε μεγάλη παραγωγή τότε ο αγρότης με αυτή την τιμή θα έβγαζε ένα μεροκάματο. Μετά τον παραγωγό, το συσκευαστήριο θα πουλήσει προς τα σούπερ μάρκετ τυποποιημένο το προϊόν σχεδόν στα 1,20 ευρώ/κιλό. Από κει και πέρα, η τιμή θα πολλαπλασιαστεί από τις μεγάλες αλυσίδες με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην μπορεί να το αγοράσει».

Να σημειωθεί ότι το βερίκοκο αν και φεύγει από το χωράφι στα 0,70 ευρώ/κιλό καταλήγει στον καταναλωτή, αν το προμηθευτεί στις μεγάλες αλυσίδες ακόμα και στα 4 ευρώ/κιλό.

Τι συμβαίνει με το ροδάκινο και νεκταρίνι

Με πολλά προβλήματα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και των χαλαζοπτώσεων  ξεκίνησαν οι πρώιμες ποικιλίες στο επιτραπέζιο ροδάκινο και το νεκταρίνι στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ οι παραγωγοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις μεσοπρώιμες ποικιλίες που συγκομίζονται αυτή την περίοδο αλλά και τις όψιμες που θα «κοπούν» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

«Αυτή την στιγμή οι τιμές παραγωγού στο επιτραπέζιο ροδάκινο είναι από 0,65 έως 0,70 ευρώ/κιλό, είχε ξεκινήσει από το 1 ευρώ στις πρώιμες ποικιλίες και στο νεκταρίνι από 0,75 έως 0,80 ευρώ/κιλό», λέει στον ΟΤ ο παραγωγός και γραμματέας στον Αγροτικό Σύλλογο Βέροιας Θοδωρής Παπακωνσταντίνου.

«Οι ποσότητες στις πρώιμες ποικιλίες ήταν περιορισμένες ακόμα και κατά 40% εξαιτίας των ζημιών από τους ανοιξιάτικους παγετούς αλλά και τις βροχοπτώσεις του τελευταίου μήνα. Περιμένουμε όμως να δούμε όταν ανέβει ο όγκος της παραγωγής που θα καταλήξουν οι τιμές. Ζούμε την κλιματική αλλαγή με όλα της τα ζητήματα και προσπαθούμε αφενός να προσαρμοστούμε και αφετέρου να αναζητούμε καλές τιμές που θα μας κρατήσουν στην παραγωγή. Αν και οι τιμές που υπάρχουν για τον παραγωγό είναι καλές, δεν σώνεται όμως η κατάσταση γιατί οι ποσότητες σε ποιοτικά προϊόντα αυτή την περίοδο είναι περιορισμένες. Η τιμή για τον παραγωγό δεν είναι αρκετή ώστε να βγει το μεροκάματο, καθώς τα κόστη παραμένουν ιδιαίτερα ανεβασμένα, φτάνοντας σχεδόν τα 600 με 650 ευρώ/στρέμμα.

Η τιμή σε ροδάκινο – νεκταρίνι από το χωράφι στο ράφι

Η τιμή όμως στην κατανάλωση του επιτραπέζιου ροδάκινου ξεκινά από τα 2 ευρώ/κιλό στην λαϊκή αγορά για να εκτοξευτεί στα 3,40 ευρώ/κιλό στο σούπερ μάρκετ, ενώ οι αντίστοιχες τιμές για το νεκταρίνι είναι από  2,5 ευρώ/κιλό στη λαϊκή μέχρι 4,50 ευρώ/κιλό στο σούπερ μάρκετ.

«Είναι γνωστό το ζήτημα των μεσαζόντων και δεν ξέρω με ποιο τρόπο το κράτος πρέπει να παρέμβει και να περιορίσει όλη αυτή την αισχροκέρδεια. Πρέπει κάποια στιγμή να απαντηθεί το ερώτημα γιατί η τιμή στον παραγωγό να είναι χαμηλή και η τιμή στο ράφι να φτάνει στον καταναλωτή τόσο υψηλή. Είναι ένα ζήτημα το οποίο το βάζουμε σε κάθε μας διεκδίκηση, δυστυχώς μέχρι σήμερα απαντήσεις πάνω σε αυτό δεν έχουμε», επισημαίνει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Λίγα τα κεράσια και ακριβά

Σε στάση αναμονής για το πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται οι παραγωγοί κερασιού στην Πέλλα, η οποία «έχασε» όλες τις πρώιμες ποικιλίες, με την ζημιά να φτάνει στο 100%.

«Χάθηκαν όλες οι πρώιμες ποικιλίες κερασιού στα πεδινά, στις μεσαίες ποικιλίες η ζημιά δεν ήταν καθολική αλλά ήταν αρκετά μεγάλη, ενώ τώρα αναμένουμε τις όψιμες ποικιλίες, για τις οποίες αν συνεχιστεί ο άσχημος καιρός και τις επόμενες ημέρες τότε δεν ξέρουμε τι θα μείνει πίσω», λέει ο πρόεδρος του ΑΣ ΓΕΚΟΣΑ στους Τσάκους Αλμωπίας Αντώνης Τσιρόπουλος.

Ο Συνεταιρισμός πέρσι παραλάμβανε τέτοια εποχή περίπου 1.000  με 1.500 κιβώτια την ημέρα ενώ φέτος οι παραλαβές περιορίζονται μόνο σε 250 μέχρι 300 κιβώτια.

Η τιμή για την τρέχουσα παραγωγή κυμαίνεται από 2,20 έως 2,50 ευρώ/κιλό.

«Τα κεράσια πέρσι ήταν στο 1,50 ευρώ/κιλό. Αν υπολογίσουμε 30 με 35% αύξηση του κόστους παραγωγής (εργατικά, λιπάσματα, φάρμακα, πετρέλαιο κτλ) είμαστε σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο παραγωγός παίρνει 2,20 ευρώ/κιλό. Όταν φτάνει στον τυποποιητή τα έξοδα που γίνονται (μεταφορικά, φύρα, υλικά συσκευασίας κτλ) θα φτάσουν το προϊόν στα 4 με 4,50 ευρώ. Στη συνέχεια ο τελικός αποδέκτης το σούπερ μάρκετ θα αυξήσει την τιμή κατά 100%», Πρέπει η πολιτεία να ρυθμίσει τέτοιου είδους θέματα.

Στα 0,30 ευρώ/κιλό το καρπούζι από τα χωράφια της Ηλείας

Με μειωμένη ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού ξεκίνησε το καρπούζι της Ηλείας. «Η ζήτηση είναι ανεμική θα έλεγα, όμως ακόμα είμαστε στο πρώιμο στάδιο των καρπουζιών, τα οποία φεύγουν από το χωράφι στα 0,30 ευρώ/κιλό», λέει ο εξαγωγέας από την Ηλεία Δημήτρης Τακτικός. Η πρώιμη παραγωγή είναι μειωμένη κατά 30 με 40%, καθώς «χωράφια που έβγαζαν 8 με 9 τόνους ανά στρέμμα φέτος έχουν πέσει στους 5-6 τόνους/στρέμμα».

Οι όψιμες όμως ποικιλίες που θα ξεκινήσουν προς τα τέλη του μήνα και είναι η κύρια παραγωγή, φαίνονται να είναι ποιοτικά καλύτερες και αποδοτικότερες. Αυτή την περίοδο η τιμή στον παραγωγό για τις πρώιμες ποικιλίες είναι περίπου στα 0,30 ευρώ/κιλό.

(Πηγή Ολύμπιο Βήμα)

Συμπέρασμα:

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Ο γεωργός είναι πάντα αδικημένος. Εάν έχει καλή παραγωγή και βγάλει μεγάλη ποσότητα, οι τιμές είναι ξεφτιλισμένες και δεν θα πάρει λεφτά, ίσως κα να του μείνουν απούλητα. Εάν πάθει ζημιά από κακές καιρικές συνθήκες, και καλές να είναι οι τιμές, πάλι δεν θα πάρει λεφτά γιατί δεν θα έχει να πουλήσει. Οι μόνοι που δεν επηρεάζονται από τίποτα και βγάζουν πάντα λεφτά, είναι οι μεσάζοντες.

Κι εμείς οι καταναλωτές μαθαίνουμε πλέον τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Ψωνίζουμε δύο ντομάτες και τρία ροδάκινα.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button