ΕπιλεγμέναΠεριοδικό

Η Νατούρα και η Λήμνος

Η Νατούρα και η Λήμνος

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Οι Natura είναι περιοχές με σπάνια και ιδιαίτερη ομορφιά και επιλέγονται με σκοπό την προστασία ειδών χλωρίδας και πανίδας, ιδιαίτερα όταν τα προστατευόμενα είδη απειλούνται με εξαφάνιση ή είναι ευάλωτα. Συνολικά, υπάρχουν περίπου 2000 είδη και 230 τύποι οικοτόπων σε βασικές περιοχές που ανήκουν σε ένα δίκτυο Natura.

Η επιλογή γίνεται βάσει επιστημονικών στοιχείων σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Παραρτήματα Ι και ΙΙ.

Τα κράτη μέλη οφείλουν να ορίσουν τις περιοχές που είναι αναγκαίες για την διατήρηση ή, ενδεχομένως, την αποκατάσταση σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης, των τύπων φυσικών οικοτόπων. Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), εξετάζει τις προτάσεις και προχωράει στον χαρακτηρισμό «Ειδικές ζώνες διατήρησης» (ΕΖΔ).

 

Οι παραδοσιακές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές, π.χ. γεωργία, κτηνοτροφία, μπορούν να συνεχιστούν όπως πριν, εφόσον δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τα είδη ή τους τύπους οικοτόπων που εντάχθηκε στο δίκτυο Natura.

Για παράδειγμα, η Λίμνη Αλυκή στη Λήμνο, που φιλοξενεί χιλιάδες αποδημητικά πουλιά, μπορεί να συνεχίσει την παραγωγή αλατιού.

Παρόμοια και το κυνήγι σε άλλες περιοχές μέσα σε ένα πλαίσιο ελέγχου της κυνηγετικής δραστηριότητας ώστε να εξασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ αυτής και του μακροπρόθεσμου συμφέροντος της διατήρησης υγιών και βιώσιμων πληθυσμών των θηρεύσιμων ειδών.

 

Οι άνθρωποι θέλουν να περνούν χρόνο στη φύση για διάφορους λόγους. Πολλοί επιθυμούν να χαλαρώσουν σε ένα ήσυχο και γραφικό περιβάλλον, άλλοι θέλουν να εξερευνήσουν νέες περιοχές ή να ασχοληθούν με μια σειρά από δραστηριότητες στη φύση όπως κολύμβηση, πεζοπορία, ποδηλασία, ψάρεμα, κυνήγι κλπ. Όποια και αν είναι η προτίμησή μας, το δίκτυο Natura μας δίνει μοναδικές ευκαιρίες να ανακαλύψουμε και να απολαύσουμε την πλούσια φυσική κληρονομιά της Ευρώπης, εφόσον δεν παραβλάπτουμε τους οικοτόπους και τα είδη που ζουν σε αυτούς. Το ζητούμενο είναι ο προσεκτικός σχεδιασμός και η συνετή αξιοποίηση των πόρων ώστε οι δραστηριότητες αυτές να μην καταστρέψουν τελικά τους πόρους από τους οποίους εξαρτάται η ύπαρξή τους.

 

Το Natura ήδη αποδεικνύεται σημαντική κινητήριος δύναμη για πολλές τοπικές οικονομίες μέσω της προσέλκυσης τουριστών, των οποίων οι δαπάνες στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες. Επιπλέον δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης και προσελκύονται εισροές επενδύσεων που ενισχύουν την τοπική εικόνα και την ποιότητα ζωής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί με ενισχύσεις ετησίως και ανά εκτάριο, προκειμένου να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι για τις πρόσθετες δαπάνες και για την απώλεια εισοδήματος που απορρέουν από τα μειονεκτήματα των σχετικών περιοχών, τα οποία σχετίζονται με την εφαρμογή της οδηγίας για τους οικοτόπους και της οδηγίας για τα πτηνά. Η στήριξη χορηγείται σε γεωργούς και σε ιδιώτες δασοκαλλιεργητές και σε ενώσεις ιδιωτών δασοκαλλιεργητών. Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να χορηγείται και σε άλλους διαχειριστές γης.

Σε ορισμένες χώρες, οι ιδιοκτήτες γης μπορούν επίσης να επωφελούνται από κίνητρα όπως απαλλαγές από τον φόρο ακίνητης περιουσίας και άλλα φορολογικά πλεονεκτήματα (π.χ. στο Βέλγιο).

 

Καλό είναι να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να επωφεληθούμε κι εμείς εδώ στη Λήμνο από αυτό το Πρόγραμμα. Είναι μια ευκαιρία να δούμε τις ιδιαίτερες περιοχές μας και κατά πόσο μπορούν να αξιοποιηθούν και να ενταχθούν στην υλοποίηση τους.

Τέτοιες περιοχές υπάρχουν αρκετές στη Λήμνο: Λίμνη Αλυκή, Χορταρόλιμνη, Αμμοθίνες, κ.ά.

Να μη ξεχνάμε και τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια στα χωριά μας, τα εντυπωσιακά πετρώματα στα Φαρακλά, τις μάντρες, ακόμα ίσως και την Παναγία Κακαβιώτισσα. Τέλος, οι διάσπαρτοι κορμοί αιωνόβιων δένδρων της Λήμνου, όπως και το απολιθωμένο δάσος Λέσβου, είναι άλλο ένα αντικείμενο μελέτης και προώθησης στο Πρόγραμμα Natura.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button