Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα γιαλαντζί (χωρίς κιμά)

Επομελεια: Θ. Δημητριαδης

Τι θα φάμε σήμερα – ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα γιαλαντζί (χωρίς κιμά)

Τώρα είναι η εποχή που οι κληματαριές βγάζουν τρυφερά φύλλα. Αν δεν έχετε δική σας κληματαριά ούτε έχει αμπέλι κάποιος γνωστός σας για να πάτε να μαζέψετε, μη στενοχωριέστε, θα βρείτε άφθονα στη λαϊκή αγορά.

Να είναι μέτρια, ούτε πολύ μεγάλα (για να μη βγουν σκληρά) ούτε πολύ μικρά (για να χωρέσουν τη γέμιση).

ΥΛΙΚΑ

30-40 αμπελόφυλλα

μέτρια τα οποία τα πλένουμε και τα

½ κιλό ρύζι γλασέ

1 ματσάκι ή 8 τεμ. πράσινα κρεμμύδια καλά ψιλοκομμένα

¼ από μεγάλο ματσάκι δυόσμο καλά ψιλοκομμένο

¼ ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο

¼ από μεγάλο ματσάκι μαϊντανό καλό ψιλοκομμένο

1 Κ. μαύρο πιπέρι

1 Κ. αλάτι

Χυμό από 2 μέτρια λεμόνια

Ελαιόλαδο ½ φλιτζάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα –προσοχή δεν τα βράζουμε.

Την ώρα που τα ζεματάτε να σκέφτεστε την πανέμορφη παραλία του Ζεματά στη Λήμνο.

Κόβουμε όλα τα χορταρικά πολύ καλά και τα τρίβουμε με το χέρι χωρίς να τα βράσουμε. Τα βάζουμε όλα μαζί με το ρύζι, το πιπέρι, το αλάτι και το λάδι μέσα σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε με το χέρι.

Βάζουμε πολύ λίγο νερό και λίγο χυμό από τα λεμόνια και ανακατεύουμε λίγο ακόμα..

Απλώνουμε τα αμπελόφυλλα με προσοχή ένα – ένα σε ένα δίσκο και βάζουμε μια καλή ποσότητα στην μέση του φύλλου. Τυλίγουμε το φύλλο διπλώνοντας τις δύο άκρες του και τυλίγοντας το υπόλοιπο με το χέρι. Όχι πολύ σφιχτά, για να μη σκάσουν στο βράσιμο, επειδή το ρύζι θα φουσκώσει.

Βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε σε στρώσεις τα ντολμαδάκια.

Από πάνω βάζουμε ένα πιάτο και πάνω από το πιάτο ένα φλιτζάνι γεμάτο με νερό για να κρατήσει τα ντολμαδάκια για να μην διαλυθούν.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού, και λίγο ζεστό νερό  μέχρι να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια.

Σιγοβράζουν σε μέτρια φωτιά. Ελέγχουμε τα ντολμαδάκια αν έγιναν, δηλαδή εάν έβρασε το ρύζι με τη γέμιση. Αφαιρούμε από επάνω αρχικά το φλιτζάνι με το νερό και στην συνέχεια μετά από λίγη ώρα και το πιάτο.

Αν θέλουμε να γίνουν σπυρωτά, τα βγάζουμε πιο γρήγορα, διαφορετικά περιμένουμε να πάρουν ακόμη καμιά βράση, ώστε να σωθεί το νερό και μετά σβήνουμε την φωτιά.

 

Συνοδεύονται με δύο κατ’ εξοχή παραδοσιακά προϊόντα της Λήμνου, τυρί καλαθάκι και ολόπαχο πρόβειο γιαούρτι.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button