Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ στο φούρνο

Επιμελεια: Θ. Δημητριάδης

Τι θα φάμε σήμερα – Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ στο φούρνο –

Όπως όλα τα νόστιμα μαγειρευτά φαγητά, θέλει λίγο χρόνο, αλλά αξίζει τον κόπο.

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. λαζάνια
800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 μεγάλα κρεμμύδια
2 σκ. σκόρδο
300 γρ. πολτό ντομάτας ή ντομάτα στον τρίφτη
1 φλ.κ. κόκκινο κρασί
1 κ.γ. θυμάρι ή βασιλικό
4 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
αλάτι, πιπέρι
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. φρέσκο βούτυρο
1 λ. γάλα πλήρες
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 3′-4′, ανακατεύοντας. Προσθέτουμε τον κιμά και το σκόρδο ψιλοκομμένο και για 7′-8′ περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 1′ προσθέτουμε τη ντομάτα, το θυμάρι ή το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τον κιμά να βράσει με τη σάλτσα ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά και να μείνει με λίγη σάλτσα. Για τη μπεσαμέλ ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και όταν αρχίσει να καίει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα 2′-3′ σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα (χλιαρό) και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει αρκετά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μερικές κ.σ. ζεστό νερό και βγάζουμε από τη φωτιά.
Ζεματίζουμε τα λαζάνια για 1 λεπτό σε ελαφρά αλατισμένο νερό που βράζει.

Ανάβουμε το φούρνο στους 180. Έχουμε βουτυρώσει το σκεύος που θα τα βάλουμε. Στον πάτο απλώνουμε μια μεγάλη κ.σ. μπεσαμέλ και 2-3 κ.σ. νερό. Απλώνουμε μια σειρά λαζάνια. Μοιράζουμε επάνω τον μισό κιμά με τη σάλτσα του και συνεχίζουμε με στρώση λαζάνια, μπεσαμέλ με παρμεζάνα, στρώση λαζάνια, στρώση κιμά, λαζάνια και τέλος μια στρώση μπεσαμέλ. Σκορπίζουμε στην επιφάνεια τριμμένη φρυγανιά και το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στο φούρνο για 40′-45′ περίπου. Στην αρχή σκεπάζουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο, που θα αφαιρέσουμε μετά από 15′. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί τουλάχιστον 30′ πριν το κόψουμε. Ακόμα καλύτερα να κρυώσει 1-2 ώρες.

Για επιδόρπιο, χαλβάς με ταχίνι ολικής άλεσης Αχιλλαδέλη!

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button