Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – Μπριάμ (τουρλού)

Τι θα φάμε σήμερα – Μπριάμ (τουρλού)

Το φαγητό του καλοκαιριού, που έχει απ’ όλα τα λαχανικά.

Γενικά, για το μπριάμ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ο,τιδήποτε λαχανικό και σε οποιαδήποτε ποσότητα το καθένα.

Εάν βάλουμε φρέσκα φασολάκια, θέλουν περισσότερο χρόνο από τα υπόλοιπα λαχανικά για να γίνουν (να ψηθούν). Αντίθετα, οι μπάμιες γίνονται στο μισό περίπου χρόνο.

Η παρακάτω συνταγή είναι ενδεικτική.

ΥΛΙΚΑ

600 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια

600 γρ. κολοκύθια, κομμένα σε χοντρά κομμάτια

500 γρ. πατάτες, πλυμένες και κομμένες σε κύβους

400 γρ. πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε χοντρά κομμάτια

250 γρ. καρότα, κομμένα σε χοντρά κομμάτια

200 γρ. μανιτάρια, κομμένα στα 4

3 ντομάτες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια

1 κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρά κομμάτια

1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε χοντρά κομμάτια

1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε χοντρά κομμάτια

4 σκελίδες σκόρδο

2 κύβους ζωμό λαχανικών

4 κ.σ. φρυγανιά, τριμμένη

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

ρίγανη, βασιλικό

λίγο αλάτι, πιπέρι

ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου τις πατάτες, λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 15 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε σ’ αυτό τα υπόλοιπα υλικά (τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τις πιπεριές Φλωρίνης, τα καρότα, το κρεμμύδι, τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα μανιτάρια, το βασιλικό, τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο, τη ρίγανη, το ζωμό λαχανικών, αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο) και ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα.

Καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στον αέρα για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου. Το τελευταίο 20λεπτο ξεσκεπάζουμε το ταψί, πασπαλίζουμε με φρυγανιά και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Σερβίρουμε το μπριάμ ζεστό.

Συνοδεύεται – όπως και τα περισσότερα φαγητά – με τυρί καλαθάκι Λήμνου.

Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού κερασάκι Αχιλλαδέλη.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button