Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – γκιουζλεμέδες (τηγανόψωμα) με τυρί Καλαθάκι Λήμνου

Τι θα φάμε σήμερα – γκιουζλεμέδες (τηγανόψωμα) με τυρί καλαθάκι Λήμνου

Το γκιουζλεμέ (Gözleme) είναι μια παραδοσιακή τουρκική χειροποίητη πίτα. Το ζυμάρι ανοίγεται σε πολύ λεπτό φύλλο, γεμίζεται με διάφορα απλά υλικά και ψήνεται (παραδοσιακά), πάνω σε ένα σατς (SAC).

Το σατς είναι ένα θολωτό μεταλλικό σκεύος, που χρησιμοποιείται για να ψήνουν φύλλα ή ψωμί. Τοποθετείται πάνω στη φωτιά, και η ζύμη ψήνεται πάνω σ’ αυτό.

Το όνομα γκιουσλεμέ προέρχεται από την τουρκική λέξη Goz που σημαίνει μάτι. Από αυτή τη λέξη προέρχεται και η λέξη καραγκιόζ, δηλαδή μαυρομάτης.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια του ψησίματος, η ζύμη πετάει «μάτια» (φουσκάλες) ξεροψημένα.

Κανονικά, δηλαδή, αυτά τα τηγανόψωμα θα έπρεπε να λέγονται γκιοζλεμέδες.
Ανάλογα με τη γέμιση το Gözleme μπορεί να είναι:
ispanakli = με σπανάκι
karisik = ανάμεικτος με «απ’ όλα»
kasar peynirli = με κασέρι ή άλλο τυρί κίτρινο από γάλα αγελαδινό
katmer = σκέτο
kiymali = με αρνίσιο κιμά
patatesli = με πουρέ πατάτας
peynirli = με τυρί
Στην Ελληνική τους εκδοχή συναντάμε τους γκιουζλεμέδες κυρίως στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου.

Το Καλαθάκι Λήμνου είναι ιδανικό για γέμιση.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό από την βρύση
1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές κοφτές σούπας μηλόξυδο
500 γραμ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό το λάδι το αλάτι το ξύδι το ανακατεύουμε λίγο και αρχίζουμε σιγά σιγά ζυμώνοντας συγχρόνως να προσθέτουμε το αλεύρι .
Μόλις δούμε και πλάθεται σταματάμε παίρνει περίπου μισό κιλό σταματάμε λοιπόν και ζυμώνουμε καλά για λίγα λεπτά να γίνει ομοιόμορφο
Το κάνουμε σαν μπάλα και κόβουμε κομμάτια από το ζυμάρι σε μέγεθος περίπου όσο ένα μήλο μικρό
Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε φύλλο με το πλάστη μία μία την μπαλίτσα .
Το μέγεθος όταν ανοίξει να είναι σαν ένα μεγάλο ρηχό πιάτο

Με  ένα κουτάλι ρίχνουμε λίγο λάδι όπως βλέπετε πάνω από το φύλλο και με το χέρι τρίβουμε λίγο καλαθάκι εδώ κι εκεί πάνω από το λαδωμένο φύλλο.
Κλείνουμε από δεξιά το φύλλο μετά αριστερά ύστερα το διπλώνουμε το κάτω μέρος και τέλος κλείνουμε με το απέναντι φύλλο να δημιουργηθεί ένας φάκελος.

Τα ετοιμάζουμε όλα κατ αυτόν τον τρόπο.

Βάζουμε λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί μην κάψει πολύ και τα τοποθετούμε μέσα στην αρχή σε πιο χαμηλή θερμοκρασία να ψηθούν μέσα και μετά δυναμώνουμε για να πάρουν ωραίο χρώμα χρυσαφί.

Τα τοποθετούμε καθώς τα βγάζουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας κι έτοιμα για να τα απολαύσουμε πραγματικά.

Μία ωραία ιδέα είναι να ετοιμάσουμε πολλά να τα βάλουμε σε σακουλάκια και στην κατάψυξη κι όποτε θέλουμε να τα τηγανίζουμε.

Επίσης μπορούμε να τα εμπλουτίσουμε μέσα στην γέμιση με ότι μας αρέσει.

Οι γκιουζλεμέδες πάνε πολύ με κάποιο ντιπ γιαουρτιού και ντομάτα.

Το ολόπαχο πρόβειο γιαούρτι της Λήμνου είναι ιδανικό.

Συνοδεύονται με αριγιάνι.

Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού σταφύλι Αχιλλαδέλη.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button