Περιοδικό

ΟΙ  ΓΥΝΑΙΚΕΣ  ΙΙ

ΟΙ  ΓΥΝΑΙΚΕΣ  ΙΙ

Της Χριστίνας Κάβουρα

Η αρχή του χρόνου ξεκίνησε με την μητριαρχία ! Η γυναίκα είχε μια εξέχουσα θέση στις τότε – μικρές είναι η αλήθεια- ανερχόμενες κοινωνίες, ως Μητέρα,  Ιέρεια, αρχηγός της ομάδας.  Οι κοινωνίες αυτές τιμούσαν την γυναίκα γιατί αυτή τεκνοποιούσε, κάτι απόλυτα θαυμαστό  εκείνη την εποχή !  Απλά αναφέρω ότι σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές είναι η μοναδική  εποχή της ανθρωπότητας – η εποχή της μητριαρχίας – όπου δεν γινόταν

πόλεμοι ! Πραγματικά αξιοθαύμαστο γεγονός !

Οι άνδρες από κυνηγοί έγιναν πολεμιστές, πάντα κατασκευάζουν και κατασκεύαζαν όπλα, έμαθαν ή μάλλον κατάλαβαν τον ρόλο τους στην τεκνοποιία, αυτό το γεγονός που μέχρι πρότινος θεωρούσαν απλά θαυμαστό, θέλησαν λοιπόν να κατοχυρώσουν τους γνήσιους απογόνους τους και ο μόνος τρόπος να το πράξουν αυτό ήταν ο περιορισμός της γυναίκας συζύγου, της γυναίκας παλλακίδας,  της γυναίκας κόρης !

Στο μόνο μέρος της Αρχαιότητας όπου δεν υπήρχε μοιχεία ήταν στην Σπάρτη ! Εφόσον τα παιδιά ανήκαν στο κράτος και ήθελαν παιδιά  «Ομοίους»  για την ανίκητη φάλαγγά τους, ε δεν υπήρχε μοιχεία προς …… κατάπληξη των Αθηναίων, στους οποίους η μοιχεία τιμωρείτο αυστηρότατα !

Στην αρχαιότητα οι μόνες γυναίκες που έχαιραν κάποιας ελευθερίας ήταν οι Εταίρες, με το ανάλογο τίμημα βέβαια. Αλλά οι Εταίρες  ήταν γυναίκες μορφωμένες, καλλιεργημένες,  όμορφες, ως  εκ τούτου σπάνιες !

Οι γυναίκες στην πορεία του χρόνου λόγου του εγκλεισμού των απέκτησαν άμυνες και ανέπτυξαν …. Πονηρές μεθόδους επιβίωσης. Βλέπουμε π.χ. στα χαρέμια, όπου υπήρχαν πολλές  έγκλειστες  γυναίκες, δολοπλοκίες,  ίντριγκες , συνωμοσιολογίες,  πισω-μαχαιρώματα !

Σίγουρα λόγω ανεβασμένου δείκτη ευφυΐας  των γυναικών πρέπει να υπήρχαν από πάντα γυναίκες  συγγραφείς,  ποιήτριες, ζωγράφοι,  που ή παρουσιαζόταν στον κόσμο με ανδρικά ψευδώνυμα,  ή ο άνδρας καρπωνόταν το έργο τους !

Η πρώτη γυναίκα φοιτήτρια ελληνικού πανεπιστημίου  το 1890  αποτελεί  μια συγκλονιστική ιστορία.

Σύμφωνα με αφήγηση της ίδιας της Ιωάννας Στεφανόπολι θεωρείτο ανοσιούργημα το να διαβεί μια γυναίκα το κατώφλι του πανεπιστημίου. Η σύγκλητος όμως ήταν διχασμένη με τη Θεολογική Σχολή, σύμφωνα με αφήγηση της Στεφανόπολι, να θεωρεί το να διαβεί μια γυναίκα το κατώφλι του πανεπιστημίου ανοσιούργημα ανάλογο με το να διαβεί το κατώφλι του ιερού της εκκλησίας.

Η πρώτη  Αφροαμερικανή φοιτήτρια που  προσπάθησε να φοιτήσει σε Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο δεν τα κατάφερε από το «μπούλινγκ»  που δέχτηκε.

Το 1818  γεννιέται η  Lucy Stone .  Αυτή θα τα καταφέρει να  είναι η πρώτη  γυναίκα στη Μασαχουσέτη που θα αποκτήσει πτυχίο κολεγίου και η πρώτη γυναίκα στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα διατηρήσει το όνομά της μετά το γάμο. Γίνεται επίσης γνωστή συντάκτης και ακτιβίστρια κατά της υποδούλωσης του 19ου αιώνα και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Αυτή ήταν λευκή.

Το 1843 γεννιέται η Josephine St. Pierre Ruffin. Δημοσιογράφος, ακτιβίστρια και λέκτορας, θα γίνει η πρώτη Μαύρη Αμερικανίδα που αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ και αργότερα θα υπηρετήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βοστώνης και στο κρατικό νομοθετικό σώμα. Θα γίνει επίσης η πρώτη μαύρη δημοτική δικαστής στη Βοστώνη.

Τελικά είτε μαύρες είτε λευκές οι γυναίκες έδωσαν πολλούς και δύσκολους αγώνες για να μορφωθούν ή για να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.  Πολύ πρόσφατα απέκτησαν οι γυναίκες δικαίωμα ψήφου. Στην Ελλάδα , μετά από αμέτρητες διαβουλεύσεις και παλαβά διατάγματα,  κέρδισαν οι γυναίκες  στην Ελλάδα το νόμιμο δικαίωμα ψήφου και την εκλογή τους στις 28 Μαΐου 1952.  ΕΛΕΟΣ !

Δυστυχώς και οι βιασμοί  βαρύνονται από την Ιστορία ! Γεγονός  που ανάγεται σε μια πολύ παλιά εποχή, συνέβαινε και εξακολουθεί να συμβαίνει .

Ο κατακτητής του κόσμου Τζένγκις Χαν δημιουργεί μια  τεράστια αυτοκρατορία πολεμώντας και συνενώνοντας φυλές μετά την περιπέτεια της απαγωγής και βιασμού της συζύγου του από αντίπαλο πολέμαρχο.  Όμως  ο Τεμουτζίν (Τζένγκις Χαν ) καταφέρνει να τη σώσει, επιδεικνύοντας στρατιωτική ευφυΐα.

Η αρχή λοιπόν μιας αιμοσταγούς, μεγάλης  αυτοκρατορίας, που αιματοκύλισε τον κόσμο, βασίζεται τελικά σε έναν βιασμό !

Και οι βιασμοί καλά κρατούν ! Βιώσαμε τελευταία μια χιονοστιβάδα βιασμών, κακοποιήσεων,  παρενοχλήσεων, προσβολών  γενετήσιας  αξιοπρέπειας !

Ίσως κάποιοι άνδρες να θεωρούν υποσυνείδητα ή μη  ακόμα την γυναίκα  ως πράγμα  (res)  και  να εξασκούν ή  να αποκτούν  ανύπαρκτα δικαιώματα πάνω της .

Απόρροιες  του παρελθόντος ?  Εξακολουθεί να μην είναι κατανοητό ότι κάθε γυναίκα μπορεί να διαθέσει όπως θέλει τον εαυτό της και φυσικά το σώμα της ?

 

 

 

 

 

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button