Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – ψάρι λεμονάτο στο φούρνο

Τι θα φάμε σήμερα – ψάρι λεμονάτο στο φούρνο

ΥΛΙΚΑ:

2-3 ψάρια των 500-600 γραμμαρίων  (ή μεγάλες φέτες ψαριού )

1 κιλό πατάτες

1/2 -3/4 κούπας ελαιόλαδο

2-3 κουταλάκια ρίγανη

Αλάτι

2-3  λεμόνια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα ψάρια από λέπια και εντόσθια (ή αναθέτουμε στο ψαρά μας να το κάνει). Τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με το χυμό ενός λεμονιού. Στύβουμε τα υπόλοιπα λεμόνια και κρατάμε το χυμό τους.

Κόβουμε τις λεμονόκουπες σε τέταρτα.

Βάζουμε εδώ κι εκεί τα κομματάκια από τις λεμονόκουπες και οπωσδήποτε στη θέση των εντοσθίων των ψαριών. Αφήνουμε τα ψάρια να περιμένουν (το καλοκαίρι στο ψυγείο).

Σρι μεταξύ καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες. Τις βάζουμε σε ταψί ή πυρέξ κατάλληλου μεγέθους, τις αλατίζουμε και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και  μια κούπα νερό και τις βάζουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στην πρώτη θέση από την κάτω μεριά του φούρνου.

Σε μισή περίπου ώρα από τότε που θα αρχίσει ο βρασμός στο ταψί, προσθέτουμε τα ψάρια (αφού αφαιρέσουμε τις λεμονόκουπες)  κάνοντας χώρο ανάμεσα στις πατάτες.

Ξαναβάζουμε το φαγητό μας στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 περίπου λεπτά . Ενδιάμεσα, γυρίζουμε το ψάρι αν μας αρέσει ξεροψημένο το δέρμα του, αν και συνήθως δεν χρειάζεται γιατί είναι αρκετά χαμηλά στο φούρνο.

Πιθανόν να χρειαστεί  λίγο νερό ακόμη μέχρι να γίνουν οι πατάτες. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε το χυμό των υπόλοιπων λεμονιών. Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά στο ταψί πριν το σερβίρουμε.

Εάν τα ψάρια μας είναι μικρότερα ή είναι σε φέτες, μπορούμε να τα βάλουμε πάνω από τις πατάτες. Βάζουμε ούτως ή άλλως πρώτα τις πατάτες γιατί θέλουν περισσότερο χρόνο από το ψάρι. Γι’ αυτό εξάλλου τις κόβουμε σε στρογγυλές φέτες και όχι σε χοντρές κυδωνάτες.

Αν τα ψάρια είναι μικρά τα προσθέτουμε αργότερα γιατί αλλιώς θα στεγνώσουν εντελώς μέχρι να γίνουν οι πατάτες.
Αντί σκέτο λεμόνι μπορούμε να βάλουμε ανάμεικτο χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. Ακόμη μπορούμε  να διαλύσουμε μια κουταλιά μουστάρδα στο χυμό των εσπεριδοειδών που θα επιλέξουμε.
Το λεμόνι δεν το βάζουμε από την αρχή στις πατάτες γιατί σφίγγουν. Στο ψάρι βάζουμε τις λεμονόκουπες μετά το καθάρισμα γιατί παίρνει μια ωραία λεμονάτη μυρωδιά η σάρκα του.

Χόρτα με λαδολέμονο είναι το ιδανικό συνοδευτικό.

Επίσης ένα ποτηράκι ρετσίνα.

Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού συκαλάκι Αχιλλαδέλη.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button