Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – ρολό κοτόπουλο hasselback 

Τι θα φάμε σήμερα – ρολό κοτόπουλο hasselback    

Μια συνταγή, εύκολη, γρήγορη, ελαφριά, οικονομική και πεντανόστιμη

ΥΛΙΚΑ

1 έτοιμο ρολό κοτόπουλο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο

2 σκ. σκόρδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη

3/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί

1 φλ. ζωμό κότας (ζεστό)

χυμό από 1 λεμόνι

χυμό από 1 μικρό πορτοκάλι

3 κ.σ. μουστάρδα

Αλάτι, πιπέρι

300 γραμ. μικρές στρόγγυλες πατάτες βρασμένες για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Θα ψήσουμε το ρολό κοτόπουλο σε μικρή βαθιά κατσαρόλα. Το αφήνουμε πρώτα για 30 λεπτά στον πάγκο, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Λιώνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Σε μέτρια προς δυνατή, φωτιά ροδίζουμε το ρολό γύρω γύρω για 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά, να κάνει έντονη κρούστα και να πάρει ρόδινο χρώμα.

Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο, και το κρεμμύδι, και αφήνουμε να γυαλίσει και να γίνει διάφανο, για λίγα λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά τα 2/3 του όγκου του.

Προσθέτουμε το ζεστό ζωμό.

Αφήνουμε να πάρει βράση, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, προσθέτουμε το θυμάρι ή ρίγανη και σκεπάζουμε.

Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, γυρίζοντας το ρολό γύρω γύρω στην σάλτσα του κάθε 10-15 λεπτά ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα στα λίγα υγρά του.

Είναι απαραίτητο η κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι μικρή, ίσα που να χωράει το ρολό, γιατί τα υγρά του φαγητού είναι λίγα και θέλουμε να είναι συγκεντρωμένα γύρω από το κοτόπουλο.

Αφού ψηθεί το ρόλο κοτόπουλο, το βγάζουμε σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.

Σε μπολ βάζουμε το χυμό λεμόνι και το χυμό πορτοκάλι και διαλύουμε τη μουστάρδα.

Όπως βράζει στην κατσαρόλα η πυκνή δεμένη σάλτσα, τα προσθέτουμε, και σε σιγανή φωτιά ανακατεύουμε με σύρμα να πυκνώσουμε τη σάλτσα.

Στο τέλος, ελέγχουμε το αλατοπίπερο, αν είναι αρκετό.

Κόβουμε σε φέτες το ρολό κοτόπουλο, γαρνίρουμε με τα βρασμένα πατατάκια κομμένα στη μέση και περιχύνουμε με τη σάλτσα μουστάρδας.

Εάν προσθέσουμε 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδου κατά τη διάρκεια του σοταρίσματος, θα απογειώσουν τη γεύση του ρολού.

Ένα ποτηράκι μοσχάτο κρασάκι Λήμνου είναι ότι πρέπει για συνοδευτικό.

Για επιδόρπιο, χαλβάς κακάο Αχιλλαδέλη.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button