Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – ατζέμ πιλάφι

Τι θα φάμε σήμερα – ατζέμ πιλάφι

 Όταν λέμε ατζέμ πιλάφι, είναι σαν να λέμε γιουβέτσι, δηλαδή το κύριο συστατικό του φαγητού είναι το κρέας, και συνοδεύεται από πιλάφι (ρύζι).

Η λέξη ατζέμ είναι τουρκική και σημαίνει Πέρσες. Η ορίτζιναλ συνταγή είναι με ρύζι και αρνί μαγειρεμένο σε ζωμό κρέατος με κουκουνάρια και σταφίδες, έτσι όπως το μαγείρευαν στην Περσία. Από εκεί πέρασε στην βυζαντινή κουζίνα ιδιαίτερα της Κωνσταντινούπολης, γι’ αυτό πολλοί το λένε και πολίτικο πιλάφι.

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. χοιρινή σπάλα ή αρνίσιο μπουτάκι σε μεγάλες μπουκιές

1 συσκευασία κονκασέ ή 3 φρέσκιες ώριμες ντομάτες, περασμένα από το ρεντέ ή το μούλτι

1 κ.γ. γεμάτο ζάχαρη

½ φλ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

κανέλα σκόνη στη μύτη του κουταλιού

½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο

2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο αγελάδος ή γάλακτος

300 γρ. ρύζι λευκό ή καστανό

αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας για 2-3 λεπτά, σε δυνατή φωτιά μαζί με την κανέλα και το μπαχάρι.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, συνεχίζουμε για άλλα 2 λεπτά το σοτάρισμα.

Σβήνουμε με την ντομάτα και τη ζάχαρη, προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Το κρέας θέλει περίπου μιάμιση ώρα για να μαλακώσει ώσπου να γίνει λουκούμι.

45 λεπτά πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε άλλο ένα ποτήρι ζεστό νερό και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το καστανό ρύζι. Αν χρησιμοποιήσουμε το λευκό, το βάζουμε 20 λεπτά πριν το τέλος.

Μόλις μαλακώσει το ρύζι και το κρέας, λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και περιχύνουμε το φαγητό.

Ανακατεύουμε, σβήνουμε το μάτι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με πετσέτα κουζίνας και από πάνω το καπάκι και το αφήνουμε να εξατμιστούν τα περιττά ζουμάκια του και να γίνει σπυρωτό.

Σερβίρουμε με μπόλικο πιπέρι ή μπούκοβο ή πάπρικα.

Ένα ποτηράκι λευκό λημνιό κρασάκι είναι ό,τι πρέπει για συνοδευτικό.

Για επιδόρπιο, παραδοσιακός μαστιχάτος χαλβάς βανίλιας Αχιλλαδέλη.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button