Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – μπάμιες

Τι θα φάμε σήμερα – μπάμιες

 Σε περίοδο νηστείας είμαστε μέχρι το 15αύγουστο. Οι μπάμιες είναι ένα καλοκαιρινό λαδερό νηστίσιμο φαγητό, που σε άλλους αρέσει πολύ και σε άλλους όχι για το «σάλιο» που μπορεί να βγάλουν.

Μπορεί κανείς να τις βρει και κατεψυγμένες όλο το χρόνο.

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. φρέσκες ή κατεψυγµένες µπάµιες.

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κρεµµύδι ξερό, χοντροκοµµένο

2 σκελίδες σκόρδου, κοπανισµένες

400 γρ. ντοµάτες κονκασέ

2 κουτ. γλυκού ζάχαρη

3 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού

4 κουτ. σούπας ψιλοκοµµένο µαϊντανό

αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αν έχουμε φρέσκες καλό είναι να καθαρίσουμε το κεφαλάκι τους, να αφαιρέσουμε το κοτσάνι χωρίς να φανούν από μέσα στα σπόρια.

Σε ένα µεγάλο τηγάνι ή σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά το λάδι, προσθέτουµε το κρεµµύδι και το τσιγαρίζουµε για 4-5 λεπτά µέχρι να µαλακώσει.

Προσθέτουµε το σκόρδο και σοτάρουµε για 1 λεπτό ακόµα.

Προσθέτουµε τις µπάµιες στο τηγάνι και τις σοτάρουµε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα.

Στη συνέχεια, προσθέτουµε τις ντοµάτες, αλάτι, τη ζάχαρη και τον χυµό λεµονιού και σιγοβράζουµε, σκεπάζοντας το τηγάνι, για 3-4 λεπτά. Προσθέτουµε ανακατεύοντας τον κόλιανδρο, σκεπάζουµε, σιγοβράζουµε για 5 λεπτά ακόµα.

Έτσι, οι µπάµιες θα είναι τραγανές. Αν τις θέλουµε πιο µαλακές, προσθέτουµε µαζί µε τις ντοµάτες 1 ποτήρι ζεστό νερό και µαγειρεύουµε 10 λεπτά περισσότερο.

Για να μη βγάζουν οι μπάμιες καθόλου «σάλιο», βάζουμε τις καθαρισμένες μπάμιες σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και τις ζεματίζουμε για 2-3 λεπτά. Τις στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε για 10 λεπτά, ώστε να βγάλουν την περισσότερη από την «κόλλα» τους. Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου, απλώνουμε τις μπάμιες σε μονή στρώση και ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, στους 50° C για 1-2 ώρες. Όταν κρυώσουν οι μπάμιες, είναι έτοιμες να μαγειρευτούν και μισή ώρα είναι αρκετή για να μαλακώσουν. Σε αυτήν τη φάση μπορούμε να τις φυλάξουμε στην κατάψυξη για πολλούς μήνες και, όταν τις μαγειρέψουμε, κατευθείαν από την κατάψυξη, θα μοιάζουν σαν φρέσκες.

Σε πολλά ουζερί στο Βόλο, εκεί όπου κάτω στον παραλιακό δρόμο έχει τα περίφημα τσιπουράδικα, ένας από τους εκατοντάδες μεζέδες που σερβίρουν είναι και οι μπάμιες ακριβώς μισοψημένες και ραντισμένες με λίγο ξύδι και ελαιόλαδο.

 

Τις μπάμιες, όπως και όλα τα λαδερά φαγητά, όταν δεν νηστεύουμε τις συνοδεύουμε με τυρί καλαθάκι Λήμνου.

Για επιδόρπιο γλυκό κουταλιού κυδώνι Αχιλλαδέλη.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button