Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – ποντιακά πισία

Τι θα φάμε σήμερα – ποντιακά πισία

Τα ποντιακά πισία ή περεσκία ή πιροσκί είναι ένα αγαπημένο ποντιακό έδεσμα, που το λατρεύουν ακόμη και όσοι δεν είναι πόντιοι. Είναι απλό στην παρασκευή του και πολύ χορταστικό.

Μοιάζουν πολύ με τα τηγανόψωμα και θυμίζουν τα γνωστά μας πιροσκί, γιατί τηγανίζονται. Θέλουν καλό λάδι, γρήγορο τηγάνισμα, στράγγισμα σε απορροφητικό χαρτί και αγαπούν ό,τι γέμιση αγαπάς και να είναι.  Το συνηθισμένο είναι με πατάτα αλλά και με τυρί, λαχανικά, κοτόπουλο ή κιμά γίνονται εξίσου νόστιμα και θα τα φτιάξεις τώρα το καλοκαίρι για τη θάλασσα με την παρέα.

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5-6 γρμ. μαγιά μπίρας όχι την σκόνη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 αυγά
2 κ.σ. ξύδι
λίγο αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
Για την γέμιση:

2 πατάτες βρασμένες
τυρί καλαθάκι Λήμνου τριμμένο
ψιλοκομμένος άνηθος ή δυόσμος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύουμε τη μαγιά μέσα σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τα αυγά, το ξύδι, τη ζάχαρη, πολύ λίγο αλάτι και τέλος το αλεύρι. Ανακατεύουμε τα υλικά αρχικά με το κουτάλι και μετά ζυμώνουμε ώσπου να φτιάξουμε μια ζύμη εύπλαστη, ούτε σκληρή ούτε μαλακή και να μην κολλάει. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 2-3 ώρες.

Στο μεσοδιάστημα φτιάχνουμε την γέμιση. Λιώνουμε τις πατάτες με το πιρούνι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση με την πατάτα είναι η παραδοσιακή όμως μπορεί να συνδυαστεί και με τυρί, από το οποίο θα έχουμε την αλμύρα στα πισία.

Αφού έχουμε έτοιμη και την γέμιση, χωρίζουμε τη ζύμη στα 2, στα 4 και τελικά στα 20 κομμάτια – όσα βγουν.

Ανοίγουμε με τον πλάστη το κάθε κομμάτι σε στρογγυλό σχήμα και στις διαστάσεις ενός μικρού πιάτου. Βάζουμε τη γέμιση και διπλώνουμε το ζυμάρι στα δύο, σαν μισοφέγγαρο, πιέζοντας τις άκρες να ενωθούν.

Τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο ώσπου να ξανθίσει.

Τα πισία συνοδεύονται από ξινόγαλο (ξύγαλα ή αριγιάνι, όπως το λένε οι πόντιοι) ή γιαούρτι.

Ιδανικό το ολόπαχο πρόβειο γιαούρτι της Λήμνου.

Εάν δεν έχεις αριγιάνι, φτιάξτο μόνος σου, αραιώνεις με κρύο νερό ένα πρόβειο γιαουρτάκι, προσθέτοντας ελάχιστο αλάτι.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button