Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – γεμιστά με κουκουνάρι και σταφίδα

Τι θα φάμε σήμερα – γεμιστά με κουκουνάρι και σταφίδα

 ΥΛΙΚΑ

5 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
5 πιπεριές για γέμισμα
1 κολοκυθάκι τριμμένο
1 μελιτζάνα τριμμένη
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κούπα ρύζι καρολίνα
1½ κούπα ελαιόλαδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
1/3 κούπας κουκουνάρι
1/3 κούπας σταφίδα μαύρη χωρίς κουκούτσι
αλάτι, πιπέρι
3 τριμμένες ντομάτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αφαιρείτε µια φέτα (καπάκι) από το πάνω µέρος της ντοµάτας και αδειάζετε την ψίχα της σε µπολ, φροντίζοντας να µείνει τόση σάρκα πάνω στη φλούδα ώστε να µην ανοίξει στη συνέχεια όταν θα ψηθεί.

Κόβετε µία φέτα από το πάνω µέρος της πιπεριάς και αφαιρείτε τους σπόρους και τις µεµβράνες.

Αλέθετε στο µπλέντερ την ψίχα της ντοµάτας. Ζεσταίνετε σε βαθύ τηγάνι το 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο. Σε µέτρια φωτιά αφήνετε το κρεµµύδι να σωταριστεί για λίγα λεπτά. Προσθέτετε το τριµµένο κολοκυθάκι και την τριµµένη µελιτζάνα. Ανακατεύετε καλά. Αφήνετε τα λαχανικά για λίγα λεπτά να πέσει ο όγκος τους. Προσθέτετε το ρύζι, τις πολτοποιηµένες ντοµάτες και αλατοπιπερώνετε. Συµπληρώνετε 1 κούπα νερό και αφήνετε να πάρει µια βράση για 5-6 λεπτά.

Η γέµιση πρέπει να είναι αρκετά αραιή (νερουλή). Τέλος προσθέτετε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα µυρωδικά.

Γεµίζετε τις ντοµατοπιπεριές κατά τα 3/4 φροντίζοντας κάθε λαχανικό να έχει και ζουµάκι µέσα του. Σκεπάζετε µε τα καπάκια τους και αραδιάζετε σε ταψί τις ντοµατοπιπεριές τη µία κοντά στην άλλη.

Σε ένα µπολ βάζετε τις 3 τριµµένες ντοµάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1 κούπα) και τα ανακατεύετε. Τα αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε αυτήν την σάλτσα στα γεµιστά. Σκεπάζετε µε αλουµινόχαρτο.

Ψήνετε σε προθερµασµένο φούρνο στους 180 C για 1 ώρα και 15 λεπτά. Αφού περάσει το πρώτο µισάωρο ξεσκεπάζετε το φαγητό να ξεροψηθούν τα γεµιστά και να µείνουν µε το λάδι τους.

Σερβίρετε πάντα µε τυρί καλαθάκι Λήμνου.

Συνοδεύεται με βυσσινάδα Αχιλλαδέλη.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button