Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – ρύζι μιλανέζα

Τι θα φάμε σήμερα – ρύζι μιλανέζα

 Μπορεί η γιαγιάδες μας να μην ήξεραν αν υπάρχει κάποια ιταλική πόλη με το όνομα Μιλάνο, αλλά έφτιαχναν με απλά υλικά νόστιμα, πολύ θρεπτικά και χορταστικά φαγητά. Αυτό ακριβώς συνδυάζει αυτό το πιάτο, ζωμό από κοτόπουλο, ρύζι, αυγά, γάλα και αλεύρι.

Βέβαια, τα υλικά της εποχής των παππούδων μας ήταν πιο αγνά από όσο σήμερα, δικής τους παραγωγής. Ήταν και σπιτικά, και μάλιστα ο ζωμός ήταν από αλανιάρα κότα ελευθέρας βοσκής, την οποία ο παππούς έσφαζε με τα χέρια του όποτε το φαγητό έπρεπε να έχει κρέας δυο-τρεις φορές το μήνα.

ΥΛΙΚΑ

4 – 4½ φλυτζ. τσαγιού ζωμό κότας ή βοδινό
1½ φλ. τσαγιού ρύζι σπυρωτό για πιλάφι
4 κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή φυτίνη
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
   Για τη σάλτσα
1½ φλυτζ. τσαγιού ζωμό κότας
1 φλυτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
2 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
2 κουτ. σούπας κοφτές κορν φλάουρ
2 κουτ. σούπας σκληρό τυρί τριμμένο, κατά προτίμηση μελίχλωρο Λήμνου
2 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο ή μαλακή μαργαρίνη ή φυτίνη
2 κρόκους αυγών
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι (άσπρο, κατά προτίμηση)
μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, κι όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει καλά. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε μια – δυο φορές.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ζωμό, το αλάτι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το ρύζι, για 15′ – 20′ περίπου, μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα, (για να τραβήξει τους ατμούς) και βάζουμε από πάνω και το καπάκι.

Σ᾿ ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα, το αλεύρι μαζί με το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη, να διαλυθούν. Προσθέτουμε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά.

Σ᾿ ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ζωμό και όταν ζεσταθεί ελαφρά, ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα.

Βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς την σάλτσα, για να μην σβολιάσει, μέχρι που να πήξει και να βγάλει φουσκάλες. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κεφαλοτύρι, το βούτυρο, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και είμαστε έτοιμοι.
Αδειάζουμε το ρύζι σε φόρμα για κέικ και το πατάμε με ένα κουτάλι να στρώσει και να πάρει το σχήμα της.

Σκεπάζουμε τη φόρμα με την πιατέλα και προσεκτικά, για να μην μας διαλυθεί, την αναποδογυρίζουμε. Αν θέλουμε, ρίχνουμε στο ρύζι λίγο ακόμη χυμό λεμονιού.

Περιχύνουμε το ρύζι με τη σάλτσα μας και γαρνίρουμε με το μαϊντανό, ψιλοκομμένο.
Αν υπάρχει κοτόπουλο, ψητό ή βραστό, το συνοδεύει θαυμάσια!

Ένα ποτηράκι λημνιό λευκό ξηρό κρασάκι είναι ό,τι πρέπει ως συνοδευτικό.

Για επιδόρπιο, παραδοσιακοί σαμσάδες Λήμνου.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button