Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – σαρδέλες τηγανητές

Τι θα φάμε σήμερα – σαρδέλες τηγανητές

Από τα ψάρια που ζουν σε κοπάδια και ψαρεύονται συνήθως χωρίς φεγγάρι.

Καθαρά ελληνικό ψάρι. δεν τις εισάγουμε από Τουρκία γιατί αφθονούν στις θάλασσες μας.

Όταν βλέπουμε στη θάλασσα δελφίνια, αυτό σημαίνει όχι ότι τους αρέσει να κάνουν βουτιές ή να παίζουν, αλλά ότι εκεί κοντά στην περιοχή έχει κοπάδια από σαρδέλες τις οποίες κυνηγάνε και με τις οποίες τρέφονται.

Το πιο φτηνό ψάρι και ταυτόχρονα από τα πιο νόστιμα και ωφέλιμα.

Πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα. Μια μικρή μερίδα σαρδέλες μπορεί να παρέχει το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας Βιταμίνης Β2, το 25% της νιασίνης και το 150% της Βιταμίνης.Όλες οι Βιταμίνες Β βοηθούν τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ χρησιμοποιούνται και στο μεταβολισμό της ενέργειας. Επίσης, είναι πλούσιες σε μέταλλα όπως ο φώσφορος (100 γρ. 49% ΣΗΠ), το ασβέστιο (38% ΣΗΠ), σελήνιο (75% ΣΗΠ), καθώς και σίδηρο (16% ΣΗΠ), μαγνήσιο (10% ΣΗΠ) και κάλιο (11% ΣΗΠ). Περιέχουν επίσης πολλά ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά, τα οφέλη των οποίων είναι γενικώς αποδεκτό ότι μειώνουν την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Λόγω του ότι είναι χαμηλά στη διατροφική αλυσίδα, έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε τοξικές ουσίες όπως ο υδράργυρος, σχετικά με άλλα ψάρια που καταναλώνουμε.

Τις βρίσκουμε σε διάφορες μορφές, όπως νωπές, κατεψυγμένες, κονσερβοποιημένες, αποξηραμένες, παστές και καπνιστές.

Στη Λέμνο αλιεύονται πολύ νόστιμες σαρδέλες την κατάλληλη εποχή από τις δύο μεγάλες και υπερσύγχρονες βιοτεχνίες αλίπαστων ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ και ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ.

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σαρδέλες, αλεύρι, αλάτι, ελαιόλαδο, λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις σαρδέλες για να φύγουν τα λέπια (φεύγουν εύκολα ακόμα και χωρίς καθαριστή λεπιών), κόβουμε και πετάμε τα κεφάλια και τα εντόσθια. Ξαναπλένουμε και αλατίζουμε πολύ ελαφρά,

Σε ένα μεγάλο τάπερ ή βαθύ πιάτο ή σακούλα βάζουμε το αλεύρι και τις σαρδέλες.

Τις γυρίζουμε να πασπαλιστούν καλά οι σαρδέλες με το αλεύρι.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί απλώνουμε όσες σαρδέλες χωράνε χωρίς να τις στριμώξουμε. Τις αφήνουμε για 3-4 λεπτά από τη μια πλευρά (τηγανίζονται πολύ γρήγορα) και τις γυρίζουμε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.

Όταν κάνουν ωραία κρούστα τις αδειάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες.

Τις σερβίρουμε ζεστές μαζί με ¼ λεμόνι και, όπως με όλα τα ψάρια, με ένα μικρό πιατάκι άδειο για να μπουν τα κόκκαλα,

Συνοδεύονται από πατάτες τηγανητές, ή ντοματοσαλάτα και ρετσίνα.

Για επιδόρπιο, μαστιχάτος χαλβάς βανίλιας Αχιλλαδέλη που λιώνει στο στόμα.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button