Περιοδικό

Γιατί οι ευρωπαϊκές σοκολάτες είναι πιο νόστιμες από τις αμερικάνικες;

Γιατί οι ευρωπαϊκές σοκολάτες είναι πιο νόστιμες από τις αμερικάνικες;

Γράφει ο Θ. Δημητριάδης

Όλοι έχουμε δοκιμάσει βελγικές, ελβετικές και άλλες ευρωπαϊκές σοκολάτες. Πραγματικά, υπάρχουν όντως κάποιες διαφορές στην παρασκευή και την υφή των σοκολατών που κάνει τις ευρωπαϊκές πιο νόστιμες από τις αμερικάνικες.

Πρώτα από όλα, οι σοκολάτες στην Ευρώπη έχουν μια πιο κρεμώδη υφή, ενώ περιέχουν τουλάχιστον 14% γάλα, σε σχέση με τις σοκολάτες στην Αμερική που έχουν το πολύ μέχρι 12%.
Αυτό σημαίνει ότι οι σοκολάτες στην Ευρώπη έχουν 3.5% λιπαρά από το γάλα, σε αντίθεση με της Αμερικής που έχουν το πολύ μέχρι 3.39%.
Οι ευρωπαϊκές σοκολάτες έχουν επίσης πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο, επομένως έχουν και πιο έντονη γεύση.

Και μιας και οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν περισσότερο κακάο κατά 40% από τους πολίτες των ΗΠΑ, αυτό τους κάνει να έχουν πιο εκλεπτυσμένο γούστο πάνω στο θέμα σοκολάτα.
Τέλος, μια άλλη διαφορά στην παρασκευή τους από ήπειρο σε ήπειρο, είναι ότι στην Αμερική χρησιμοποιούν πολύ βουτυρικό οξύ ώστε οι σοκολάτες να διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα βρώσιμες, μια ουσία που αλλάζει κάπως την γεύση τους.

 

Με τον όρο σοκολάτα περιγράφεται μία σειρά από προϊόντα που έχουν ως βασικό συστατικό το κακαό, που προέρχεται από το κακαόδεντρο. Είναι ένα από τα βασικά συστατικά στη ζαχαροπλαστική σε γλυκά, παγωτά, μπισκότα και άλλα που περιέχουν ζάχαρη.

Σοκολάτα επίσης ονομάζεται και ζεστό ρόφημα (αφέψημα) με βάση τη σοκολάτα. Αυτός που έφερε το κακάο στην Ευρώπη ήταν ο Hernando Cortez

Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακαό – αφού πρώτα τους έτριβαν μεταξύ τους και τους έκαναν σκόνη – για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν “Choclatl”. Το ρόφημα αυτό, στο οποίο πρόσθεταν και άλλα μπαχαρικά, το έπιναν ζεστό και θεωρούσαν ότι ήταν χωνευτικό, δυναμωτικό και το καλύτερο φάρμακο της εποχής εκείνης, που μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια.

Για πρώτη φορά σοκολάτα σε στερεά μορφή παρασκεύασε το παραδοσιακό μαγαζί του Λονδίνου “Ο Μύλος του Καφέ”, που το 1674 παρουσίασε σοκολατένια ραβδάκια “αλά ισπανικά” και ένα γλύκισμα σοκολάτας σε συμπαγή μορφή.

Ανάλογα με το χρώμα εμφανίζονται 4 βασικά είδη σοκολάτας: η μαύρη, η λευκή και η ροζ , ενώ αναλόγως τη χρήση, μερικά από τα δημοφιλέστερα είδη σοκολάτας είναι:

  • Κουβερτούρα (για γλυκά)
  • Σοκολάτα υγείας (με λιγότερο γάλα και ζάχαρη)
  • Σοκολάτα γάλακτος (με περισσότερο γάλα και ζάχαρη)
  • Αμυγδάλου (γάλακτος)
  • Πραλίνας φουντουκιού (γάλακτος)
  • Λευκή
  • Τρούφα (για γλυκά)
  • Υγρή σοκολάτα για επικάλυψη γλυκών.
  • Γκοφρέτες με επικάλυψη σοκολάτας.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button