Επίκαιρα

«Το Γεγονός», παραγωγής 2021, βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα – Αποψε 8/11 στο ΜΑΡΟΥΛΑ

                             ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΛΗΜΝΟΥ

                                                 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου με μεγάλη χαρά σας προσκαλεί στην προβολή μιας ακόμα σπουδαίας ταινίας, την Τρίτη 08 Νοεμβρίου, στις 21:00, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο ΜΑΡΟΥΛΑ. Τη σκυτάλη παίρνει η συγκλονιστική ταινία της Οντρέ Ντιουάν, «Το Γεγονός», παραγωγής 2021, που χάρισε στη Γαλλίδα σκηνοθέτιδα τον Χρυσό Φοίνικα αλλά και το Βραβείο των Κριτικών στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Βασισμένη στο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα της βραβευμένης με Νόμπελ, Ανί Ερνό, η ταινία της Οντρέ Ντιγουάν ήταν σαφώς μια από τις καλύτερες του 2021.

Το σενάριο ακολουθεί την καθημερινότητα της Αν, νεαρής φοιτήτριας από μια κωμόπολη της δυτικής Γαλλίας, την άνοιξη του 1963. Με την κάμερα κολλημένη επάνω στην ηρωίδα της, η Ντιουάν αποκαλύπτει σταδιακά και μεθοδικά την κλονισμένη της ψυχολογία, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει μια νέα γενιά που μεγαλώνει με όνειρα φυγής από μια καταπιεστική επαρχιακή πραγματικότητα. Ένα κοινωνικό περιβάλλον που από τη μια αναλύει βαθυστόχαστες ιδέες στα ποιήματα του Λουί Αραγκόν και από την άλλη απαγορεύει με αυστηρή ποινή φυλάκισης τις αμβλώσεις. Η Αν βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα όταν διαπιστώνει πως είναι έγκυος, καθώς η ιδέα να κρατήσει το παιδί αποκλείει κάθε πιθανότητα ενός αξιοπρεπούς επαγγελματικού μέλλοντος, ενώ δεν βρίσκει κανέναν τρόπο να κάνει έκτρωση. Ακόμα κι οι φίλες της θεωρούν κάτι τέτοιο ως αποτρόπαιο στίγμα και οι γιατροί, αν και κατανοούν, αρνούνται να βοηθήσουν σε κάτι παράνομο.

Αυτό που ξεκινά σαν ψυχολογικό δράμα με κοινωνικές αναφορές, εξελίσσεται σ’ ένα αγωνιώδες θρίλερ, με την Αν να καταλαμβάνεται από άγχος, έπειτα φόβο και τελικά πανικό. Τα συναισθήματα αποκτούν θαρρείς σωματική διάσταση, και οι σκηνές σοκ, χωρίς ίχνος εντυπωσιασμού ή διδακτισμού, κάνουν τον θεατή συμμέτοχο της απαγόρευσης σε μια γυναίκα να έχει τον έλεγχο του σώματός της. Κάτι το οποίο οι Ερνό και Ντιουάν θίγουν επιτακτικά και άμεσα, όσο και με έμμεση, βαθιά πολιτική ωριμότητα, επισημαίνοντας τις πολλαπλές απαγορεύσεις της επιθυμίας στην ευρωπαϊκή μεταπολεμική πραγματικότητα. Η ταξική θέση της Αν, οι ιδέες που συνοδεύουν τις σεξουαλικές σχέσεις και ο κομφορμιστικός καθωσπρεπισμός που κυριαρχεί από το πανεπιστήμιο μέχρι τη γειτονιά παραμονεύουν διαρκώς στην άκρη του κινηματογραφικού κάδρου, το οποίο με τη σειρά του «περιορίζει» τις ανάγκες και τις δυνατότητες, αλλά όχι και τη θέληση μιας αποφασιστικής ηρωίδας.

Σας περιμένουμε, για να απολαύσουμε όλοι μαζί στη μεγάλη οθόνη και αυτή την υπέροχη ταινία. Υπενθυμίζουμε ότι στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο ΜΑΡΟΥΛΑ δεν λειτουργεί προσωρινά κυλικείο.

Κινηματογραφική Λέσχη Λήμνου

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button