Περιοδικό

Χωρίς μεσάζοντες – πρωτοπόρα η Κατερίνη

Χωρίς μεσάζοντες – πρωτοπόρα η Κατερίνη

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης, ανταποκριτής μας στην Κατερίνη

Πριν λίγες μέρες η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας με Δελτίο Τύπου ανήγγειλε το ενδιαφέρον της για να προμηθευτεί απευθείας από ελαιοπαραγωγούς 25 τόνους εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για να το διανείμει χωρίς καμία άλλη επιβάρυνση απευθείας στις 10.000 περίπου οικογένειες της Κατερίνης που ψωνίζουν χωρίς μεσάζοντες. Ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την επιλογή του προμηθευτή και θα ακολουθήσει νέο σχετικό Δελτίο Τύπου για ημερομηνία, τιμή 5λιτρου κλπ.

Η πρώτη παρόμοια διανομή έγινε πριν από 11 χρόνια στην Κατερίνη και ονομάστηκε «Κίνημα της πατάτας» επειδή τότε διανεμήθηκαν πατάτες. Σήμερα, με την πρωτοφανή ακρίβεια και τις διαρκείς ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα διατροφής, όπως π.χ. τα τυροκομικά, το ελαιόλαδο, το βρεφικό γάλα κλπ., είναι πολύ επίκαιρο να δούμε πώς λειτουργεί αυτή η δράση των εθελοντών.

Πριν από 11 χρόνια, λοιπόν, οι παραγωγοί της πιο νόστιμης πατάτας στο Νευροκόπι Δράμας βρέθηκαν σε απόγνωση όταν οι έμποροι για να αγοράσουν την παραγωγή τους προσέφεραν μια εξευτελιστική τιμή πολύ κάτω από το κόστος, δηλαδή με απόλυτη ζημία των παραγωγών. Με μεγάλη απογοήτευση τότε είδαν τους κόπους τους όλης της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι και προτίμησαν να δωρίσουν τις πατάτες τους σε ιδρύματα η καταστρέφοντας τες. Η Εθελοντική Ομάδα της Κατερίνης πήγε τότε και τούς βρήκε αποφασισμένη να τούς στηρίξει.

– Με τι τιμή θα ήσασταν ικανοποιημένοι αν τα πουλούσατε για να βγάλετε τα έξοδα σας και να έχετε και κέρδος; Εμείς θα τα διαθέσουμε στην Κατερίνη με ακόμα καλύτερη τιμή. Και θα πάρετε τα λεφτά σας αμέσως, την ίδια μέρα!

 

Έτσι κλείστηκε η πρώτη εκείνη συμφωνία και έγινε η πρώτη διανομή με εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Μάλιστα ήλθαν πολλά τηλεοπτικά συνεργεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μετέδωσαν ρεπορτάζ με πολύ εγκωμιαστικά σχόλια για την Κατερίνη και τους εθελοντές της. Ακολούθησαν μέχρι σήμερα άλλες 97 διανομές με παραγωγούς άλλων προϊόντων, όπως όσπρια, ρύζι, αλεύρι, ελαιόλαδο, κρεμμύδια, λεμόνια, φρούτα, απορρυπαντικά, χαρτικά, είδη κουζίνας κ.α.

Συνολικά περισσότεροι από 14.000 οικογένειες έχουν ωφεληθεί αγοράζοντας κάθε φορά φθηνά προϊόντα, σχεδόν στη μισή τιμή. Κι όχι μόνο φτηνά, αλλά τα καλύτερα σε άριστη ποιότητα. Αυτή είναι μια βασική αρχή της Εθελοντικής Ομάδας. Το ελαιόλαδο, για παράδειγμα, είναι πάντα “Έξτρα Παρθένο” με οξύτητα κάτω από 0,4.

Πώς γίνεται να είναι τόσο ανώτερο ποιοτικά, αλλά ταυτόχρονα και φτηνό;

Αυτό συμβαίνει γιατί οι παραγωγοί προμηθευτές προτιμώνται να είναι συνεταιρισμοί, που έχουν την δυνατότητα να δώσουν χαμηλή τιμή για μεγάλες ποσότητες.

Είναι ικανοποιημένοι οι παραγωγοί;

Ναι, γιατί σε 4 ώρες, όσο δηλαδή διαρκεί η διανομή, πουλάνε το σύνολο της παραγωγής τους και βάζουν αμέσως στη τσέπη ζεστό χρήμα μετρητά, αντί να δώσουν το προϊόν τους στον έμπορο, ο οποίος συνήθως τούς δίνει επιταγές να πληρωθούν τμηματικά μετά από μήνες στο μέλλον η μια μικρή προκαταβολή.

Πώς εξασφαλίζεται η άριστη ποιότητα;

Πριν γίνει η συμφωνία με την Εθελοντική Ομάδα, ο παραγωγός στέλνει το προϊόν του στο χημείο για έλεγχο και προσκομίζει βεβαίωση ότι δεν έχει κατάλοιπα κλπ. Επίσης πριν την διανομή παίρνονται δείγματα για όμοιο έλεγχο.

Πώς ενημερώνεται ο κόσμος ότι θα γίνει διανομή, τιμές κλπ.;

Η Εθελοντική Ομάδα αφού κλείσει την συμφωνία με τον παραγωγό βγάζει Δελτίο Τύπου στις εφημερίδες και ταυτόχρονα με μήνυμα στο email, σε κινητά κλπ. ενημερώνει όλους όσοι κατά καιρούς είχαν αγοράσει έστω και μία φορά οποιοδήποτε προϊόν, για την ημέρα της διανομής, τον τόπο, το προϊόν, τιμή κλπ.

Πόσοι και ποιοι αγοράζουν από αυτές τις διανομές;

Γύρω στους 1.200 – 1.500 κάθε φορά. Και δεν το κάνουν μόνο για την ποιότητα και την φτηνή τιμή, αλλά και για να βοηθήσουν τον Έλληνα παραγωγό. Είναι απαράδεκτο να αγοράζουμε και να προτιμούμε τα ίδια ακριβώς προϊόντα άλλων χωρών, π.χ. την Τουρκία, που  ίσως και να μην είμαστε σίγουροι για την ποιότητα τους. Και να πληρώνει η χώρα μας συνάλλαγμα για τις εισαγωγές τους.

 

Εκτός από αυτά, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης της Κατερίνης θεωρεί τις διανομές χωρίς μεσάζοντες ως έντονα πολιτική πράξη αυτοπροστασίας, αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής, διαμαρτυρίας και αντίστασης. Γι’ αυτό το λόγο βλέπεις να ψωνίζουν όχι μόνον εκείνοι που υποφέρουν οικονομικά και ψάχνουν στο σουπερμάρκετ το πιο φτηνό, την προσφορά και το καλάθι της νοικοκυράς, αλλά και εύποροι – όσοι απέμειναν -. Βλέπεις, δηλαδή να έρχεται κάποιος με το ποδήλατο ή το αγροτικό, αλλά κι ο άλλος με την Μερσεντές. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι από τότε που αναγγέλλεται και γίνεται γνωστή η διανομή, τα σουπερμάρκετ για τα ίδια προϊόντα ξαφνικά μειώνουν εντυπωσιακά τις δικές τους τιμές και κάνουν μεγάλες προσφορές…

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι πολλά τηλεοπτικά κανάλια, ελληνικά και ξένα, κάνουν ρεπορτάζ και προβάλλουν την Κατερίνη, ούτε ότι σ’ αυτές τις διανομές χωρίς μεσάζοντες συμμετέχουν και εκατοντάδες σπουδαστές από την Ευρώπη με τα εκπαιδευτικά προγράμματα Erasmus solidarity.

 

Και μια τελευταία ενημέρωση:  Όλη η οργάνωση, που γίνεται με συνεννοήσεις με τους παραγωγούς, η γραφειοκρατία, η άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, το δελτία τύπου, τα email, οι καταστάσεις, εκτυπώσεις, παραλαβή και μεταφορά των προϊόντων, πάγκων, καλωδίων, υλικών συσκευασίας κλπ. και στη συνέχεια η διανομή κλπ., απαιτούν ώρες πολλές δουλειάς και θυσίας. Το κάνουν 11 χρόνια τώρα ο Γιώργος Κωτίδης, ο Ηλίας Τσολακίδης και οι υπόλοιποι εθελόντριες και εθελοντές εκεί στον Καπνικό Σταθμό, δίπλα στα δικαστήρια. Με το κρύο το χειμώνα και τη ζέστη το καλοκαίρι. Πάντα με προθυμία και χαμόγελο. Πέρα από την πρακτική εξυπηρέτηση που προσφέρουν, έχουν κάνει γνωστή ως πρωτοπόρα την πόλη τους, την Κατερίνη, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button