Περιοδικό

Ισλί, τα Ποντιακά μελομακάρονα

Ισλί, τα Ποντιακά μελομακάρονα

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Τα ισλί είναι ένα ποντιακό γλυκό που μοιάζει αρκετά με τα μελομακάρονα και έχει ρίζες στην Καππαδοκία. Ήταν ένα από τα πιο γνωστά γλυκά των Καραμαλήδων. Το όνομά τους σημαίνει στα τούρκικα «δουλεμένο», για το λόγο ότι η παρασκευή τους γίνεται εξ ολοκλήρου στο χέρι με ειδικό τσιμπιδάκι.

Είναι ένα παραδοσιακό, μικρασιάτικο, ημισιροπιαστό γλυκό, με καρύδια και μυρωδικά που το κάνουν πεντανόστιμο.

Στη Θεσσαλονίκη, το έφεραν μαζί τους οι προσφυγές από τη Μικρά Ασία. Από εκεί ξεκίνησε και ο Ιωσήφ Πορφυρίδης, γεννημένος στο Προκόπιο της Καππαδοκίας, όπου συνήθιζαν να το φτιάχνουν στις δυο μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα διότι είναι νηστίσιμο.

Το σχήμα του πλάθεται σε μορφή τριγώνου, το δε κέντημα γίνεται με πολύ μεράκι, αγάπη και τεχνική από ειδικό τσιμπιδάκι ώστε μετά το ψήσιμο να παραμένει εμφανίσιμο.

Την ιδιαίτερη γεύση που έχει το γλυκό την ορίζουν τα αγνά υλικά σε συνδυασμό με το καρύδι και τα διάφορα μυρωδικά που υπάρχουν στην καρδιά του, σε συνδυασμό με ελαφρύ σιρόπι που δεν λιγώνει τον λαιμό, αλλά αντίθετα διατηρεί τη γλυκιά γεύση του γλυκού.

 

ΥΛΙΚΑ

(Για τη ζύμη)
500 γρ. φυτικό βούτυρο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι γάλα
1 μπέικιν πάουντερ
Μισό κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
1 κιλό αλεύρι (περίπου, βλέπουμε εμείς πόσο χρειάζεται)

 

(Για τη γέμιση)
200 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
3 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα
Μισό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

 

(Για το σιρόπι)
2 ποτήρια ζάχαρη
1,5 ποτήρι νερό
Λίγο λεμόνι στυμμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, την αμμωνία, το μπέικιν και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι (όχι όλο). Θέλουμε η ζύμη να είναι ελαστική, ώστε να πλάθεται. Αν μας βγει σφιχτή, προσθέτουμε σιγά σιγά χλιαρό νερό, μέχρι να μαλακώσει.

Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, φτιάχνουμε μικρές μπάλες, τις οποίες τις πατάμε για να τις ανοίξουμε , ούτως ώστε να βάλουμε στο κέντρο τη γέμισή μας (την οποία την κάνουμε ανακατεύοντας όλα τα υλικά που αναγράφονται παραπάνω, αφήνοντας, όμως, λίγο καρύδι για το πασπάλισμα στο τέλος). Μόλις τοποθετήσουμε τη γέμιση, κλείνουμε σαν μικρό πουγκί.

Έπειτα τα «τρυπάμε» με μια τσιμπίδα ή με τα δάχτυλά μας, ώστε να τους δώσουμε κάποιο σχήμα.

Μετά τα τοποθετούμε στο ταψί, το οποίο πρώτα το έχουμε βουτυρώσει (αντί να το βουτυρώσουμε μπορούμε να βάλουμε λαδόκολλα) και τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Μόλις φουσκώσουν και ροδίσουν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Όσο περιμένουμε να κρυώσουν, ετοιμάζουμε το σιρόπι, ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι, αφήνοντά τα να βράσουν για 5-7 λεπτά. Αν δούμε ότι πήζει, προσθέτουμε λίγο νερό και περιμένουμε μέχρι να πάρει βράση.

Μόλις το σιρόπι μας είναι έτοιμο, το ρίχνουμε καυτό πάνω από το ισλί, τα οποία θα κοιτάξουμε να έχουν κρυώσει.

Τέλος, τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο καρύδι.

 

ισλι2.JPG

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button