Περιοδικό

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ –παντζάρια

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ –παντζάρια

Επιμελεια: Θ. Δημητριάδης

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό παντζάρια βολβοί

1 ½ λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών

1 κόκκινη πιπεριά

2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)

1 κρεμμύδι

½ ματσάκι μαϊντανό

αλάτι, πιπέρι

ελαιόλαδο

4-6 κουταλιές της σούπας γιαούρτι σακούλας

1 κουταλιά της σούπας ξίδι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένετε καλά, καθαρίζετε και κόβετε τα παντζάρια και τα υπόλοιπα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια.
  2. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό ή το ζωμό, τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει να βράζει ρίχνετε τα παντζάρια, σκεπάζετε την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 περίπου λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν.
  3. Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνετε τα παντζάρια, προσθέτετε και τα υπόλοιπα λαχανικά και αφήνετε τη σούπα να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά. Λίγα λεπτά πριν αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά προσθέτετε λίγο ελαιόλαδο.
  4. Περνάτε τα λαχανικά της σούπας από το μπλέντερ ή το μύλο λαχανικών να πολτοποιηθούν και ρίχνετε τον πουρέ τους ξανά μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε καλά και αφήνετε να πάρει το μίγμα μία- δύο βράσεις.
  5. Σερβίρετε τη σούπα σε σχετικά βαθιά πιάτα, αναμιγνύετε σ’ ένα μπολάκι το γιαούρτι σακούλας ή στραγγιστό με το ξίδι και προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας στο καθένα, μαζί με λίγο φρεσκοτριμμένο μαϊντανό για διακόσμηση.

 

Συνοδεύεται από φέτα καλαθάκι Λήμνου.

Για επιδόρπιο λουκούμια μπουκιές Αχιλλαδέλη

 

Λίγα λόγια για το παντζάρι

Το παντζάρι λέγεται αλλιώς και κοκκινογούλι. Τρώγεται ωμό ή μαγειρεμένο, συνήθως μόνον η ρίζα του, αλλά και τα φύλλα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σαλάτα όπως το σπανάκι (τα ωμά αφήνουν λίγη πικράδα στο στόμα). Στις σαλάτες συνήθως το βράζουμε και περιχύνουμε με ελαιόλαδο και σκ

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες, όπως το σέσκουλο και το ζαχαροκάλαμο (τεύτλο, από το οποίο παράγεται ζάχαρη). Τα γλυκά και γευστικά παντζάρια ωφελούν την καρδιά, το μυαλό και τους μυς.

Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, νιτρικά λαλατα, μαγνήσιο, σίδητο, κάλιο, βιταμίνη C και φολικό οξύ.

Τα παντζάρια βελτιώνουν την αντοχή κατά 16% και ο χυμός τους βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button