Επίκαιρα

Πανδημία και ποδήλατα

Πανδημία και ποδήλατα

Επιμέλεια Θ. Δημητριάδη

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Ένα από τα περιοριστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση χτες 3-3-21 ήταν ο αποκλεισμός της χρήσης αυτοκινήτου για λόγους άσκησης, η οποία επιτρέπεται μόνον με τα πόδια και με ποδήλατο – όπως και η άσκηση κατοικίδιου.

Τώρα με την πανδημία οι παραγγελίες ποδηλάτων αυξήθηκαν κατά 400%. Το ποδήλατο φαίνεται ότι εξελίσσεται σε ένα από τα πιο ενδεδειγμένα μέσα μετακίνησης, γιατί δεν συγχρωτίζεσαι με άλλους και τα σημεία επαφής με το ποδήλατο είναι λιγοστά και απολυμαίνονται πολύ εύκολα.

Σε δήμους που τα διέθεταν και επέτρεπαν τη λειτουργία κοινόχρηστων ποδηλάτων, π.χ., στην Κομοτηνή και τη Βουλιαγμένη παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση χρήση. Επίσης παρατηρείται αύξηση ποδηλατοδρόμων, κάτι που είδαμε και στη Θεσσαλονίκη, στη Λεωφόρο Νίκης και κατά μήκος της Λεωφόρου Καραμανλή.

Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να εμφανίζονται και οι ποδηλατικές περιηγήσεις.

Ο τουρισμός με το… πετάλι επιτρέπει στον ταξιδιώτη να γνωρίσει την πόλη που επισκέπτεται με διαφορετικό τρόπο, καθώς σε ένα αστικό κέντρο «το ποδήλατο σε βοηθάει να προχωρήσεις και “πέρα από τα κύρια αξιοθέατα”, να προσεγγίσεις διαφορετικές γειτονιές, στις οποίες δεν θα πήγαινες εύκολα με τα πόδια ή με άλλο μέσο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ολλανδή Monique Van Hulst από την εταιρεία περιηγήσεων με ποδήλατο «Let’s meet in Athens», που ξεκίνησε το 2014 με 17 ποδήλατα, στην Αθήνα, με αφετηρία ένα ξενοδοχείο που πίστεψε στην ιδέα των bike tours, και αρχικά με Ολλανδούς πελάτες. Γρήγορα επεκτάθηκε σε Θεσσαλονίκη («Let’s Meet in Thessaloniki») και Πελοπόννησο.

Η κρίση της πανδημίας βρήκε την εταιρεία, που διαθέτει άδεια ταξιδιωτικού γραφείου, με έναν στόλο περίπου 90 ποδηλάτων σε Αθήνα (70) και Θεσσαλονίκη (περίπου 20), με συνεργασίες με τα περισσότερα τουριστικά γραφεία της Ολλανδίας, αλλά και συνέργειες με εταιρείες για ολοκληρωμένα πακέτα city tours. Επίσης, με πολλούς ιδιώτες πελάτες.

Ωστόσο, με την πανδημία τα ποδήλατά της χρειάστηκε να ακινητοποιηθούν, καθώς το lockdown «πάγωσε» τον τουρισμό.

 

«Αυτό ήταν πολύ δύσκολο για μας, ειδικά πέρσι τον Μάρτιο. Πώς αντιδράσαμε; Από το τέλος Μαΐου, διοργανώσαμε “free bike Sundays” με δωρεάν ποδήλατα για τους ντόπιους, ώστε να προωθήσουμε γενικά την ποδηλατική κουλτούρα και η ανταπόκριση ήταν ενθουσιώδης. Το καλοκαίρι, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, είχαμε δουλειά, όχι όση άλλα χρόνια, αλλά αρκετή, με τουρίστες. Ήμασταν τυχεροί, γιατί όταν ανοίξαμε τον Ιούλιο, οι άνθρωποι έψαχναν κάτι να κάνουν έξω, κάτι αθλητικό, σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Τώρα, οικονομικά, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, λαμβάνουμε κάποια στήριξη από το κράτος ως πληττόμενη επιχείρηση, αλλά δεν φτάνει. Ο χειμώνας ήταν έτσι και αλλιώς δύσκολη περίοδος για όσες επιχειρήσεις ασχολούνται με τον τουρισμό και εμείς δεν ήμασταν εξαίρεση.

 

Η εταιρία όμως δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια:

«Όταν η αγορά ξανανοίξει, τα πράγματα πιστεύω πως θα είναι καλά. Ήδη, δουλεύουμε πάνω σε ένα καινούργιο πρότζεκτ, που προσφέρει πακέτο υπηρεσιών σε Ολλανδούς τουρίστες, αεροπορικά, ξενοδοχεία, τα πάντα. Αυτή ήταν και μια καλή πτυχή της κρίσης. Αν δεν ήταν η κρίση, δεν θα είχαμε τον χρόνο να το ξεκινήσουμε».

 

Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν ποδηλατόδρομοι εδώ και πολλά χρόνια. Ίσως η πανδημία να γίνει αφορμή να κάνουμε κι εμείς σύγχρονους ποδηλατόδρομους στη χώρα μας.


(Πηγή: Ολύμπιο Βήμα 18-11-20)

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button