Περιοδικό

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – ορεινή φασουλάδα Λήμνου

ΤΙ ΣΟΥΠΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – ορεινή φασουλάδα Λήμνου

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Παρ’ ότι η Λήμνος δεν έχει βουνά παρά μόνον χαμηλούς εύφορους λόφους μέχρι 400 μ., εντούτοις τρία από τα παγκοσμίως γνωστά και εξαιρετικά προϊόντα της έχουν την τιμητική τους στην κλασική σημερινή συνταγή, και μάλιστα και στα 3 πιάτα, το πρώτο (ορεκτικό), το κυρίως πιάτο και στο επιδόρπιο.

Ορεκτικό:

Κολιός ή λακέρδα ή αντσούγια από τα κρυστάλλινα νερά του νησιού, που παράγουν οι παραδοσιακές βιοτεχνίες ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ (στη Νέα Κούταλη) και ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ (στον Μούδρο).

Κυρίως πιάτο

Θυμάρι (από το οποίο παράγεται το βραβευμένο με χρυσά θυμαρίσιο μέλι της Λήμνου), και αλάτι από την Λίμνη Αλυκή, εκεί όπου τώρα το χειμώνα ξεχειμωνιάζουν χιλιάδες φλαμίνγκο, χουλιαρόπαπιες και άλλα σπάνια αποδημητικά πουλιά.

Επιδόρπιο

Τραγανός μαστιχωτός χαλβάς αμυγδάλου, που λιώνει στο στόμα, από την οικογενειακή βιοτεχνία Αχιλλαδέλη, που παράγει εδώ και 60 χρόνια 4 ειδών χαλβάδες, ταχίνι, πετιμέζι, λουκούμια και 28 διαφορετικά γλυκά κουταλιού, η οποία έχει επίσης βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, και βρίσκεται κοντά στα Θέρμα και το χωριό Κορνός.

 

Ένα τέταρτο παραδοσιακό προϊόν της Λήμνου θα μπορούσε επίσης να προστεθεί, το ψωμί και τα παξιμάδια, που παρασκευάζονται από σκληρό σιτάρι τύπου «Λήμνος» στις βιοτεχνίες αρτοσκευασμάτων Ποριάζη στο χωριό Πορτιανού, Χρυσάφη στην Ατσική, και σε άλλα χωριά της Λήμνου.

Τέλος, ένα πέμπτο προϊόν που επίσης θα μπορούσε να προστεθεί, προαιρετικά μαζί με το ορεκτικό ή το κύριο πιάτο, είναι ένα ποτηράκι μοσχάτο λημνιό κρασί, από τα δεκάδες περίφημα κρασιά της Λήμνου που έχουν κατακτήσει χρυσά βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

ΥΛΙΚΑ

(η δοσολογία κατά την κρίση σας)

Φασόλια

Ντομάτα

Κρεμμύδι

Ελαιόλαδο

Σκόρδο

Καρότο

Σέλινο

Θυμάρι

μπέικον

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε τα φασόλια από την προηγούμενη μέρα στο νερό να μαλακώσουν.

Την επόμενη τα στραγγίζετε, τα ξεπλένετε και τα βάζετε με κρύο νερό να βράσουν.

Προσθέτετε τα χορταρικά, (δηλ. καρότο, σέλινο, κρεμμύδι), το σκόρδο, το θυμάρι, τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και τ’ αφήνετε να βράσουν επί 20-30 λεπτά.

Τηγανίζετε το μπέικον και τα λουκάνικα με λάδι και τα προσθέτετε μαζί με το λάδι τους στη φασολάδα, πριν τελειώσει το βράσιμο της.

Αν χρειασθεί κατά το βράσιμο, προσθέτετε λίγο ζεστό νερό ακόμη.

 

Για επιδόρπιο, όπως είπαμε, τραγανός μαστιχωτός χαλβάς βανίλιας Αχιλλαδέλη, που λιώνει στο στόμα.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button