Περιοδικό

Το μυστήριο με τo ΚΑΒΕΙΡΙΟ της Λήμνου

Το μυστήριο με τo ΚΑΒΕΙΡΙΟ της Λήμνου

Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ένα ολόκληρο τουριστικό χωριό στη Λήμνο εδώ και πολλά χρόνια παραμένει στοιχειωμένο φάντασμα. Πριν από 30 χρόνια στα βορειοανατολικά του νησιού, λίγα μέτρα απ’ τα αρχαία Καβείρια, κτίστηκε ένα μεγάλο και πολυτελές τουριστικό συγκρότημα με πολύχρωμα μπάγκαλοους, που πήρε το όνομα ΚΑΒΕΙΡΙΑ ΠΑΛΛΑΣ από το αρχαίο ιερό των Καβείρων. Λειτούργησε μόνο τρία χρόνια και στη συνέχεια εγκαταλείφτηκε. Σήμερα παραμένει στοιχειωμένο, γεμάτο μυστήριο.

Μας θυμίζει τη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, τότε που κράτος και ιδιώτες παίρναμε αβέρτα (θαλασσο)δάνεια για ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό και επενδύσεις, αλλά τα φάγαμε σε αρπαχτές και μίζες. Σήμερα πληρώνουμε εκείνες τις αμαρτίες. Οι δανειστές μας με τα μνημόνια, τη λιτότητα, την υπερφορολόγηση και τις υποθήκες παίρνουν πίσω τα δανεικά που μας είχαν δώσει.

Όταν το ΚΑΒΕΙΡΙΑ ΠΑΛΛΑΣ έπαψε να λειτουργεί, όλοι οι δανειστές-προμηθευτές μπήκαν μέσα και το λεηλάτησαν. Κι από τότε μέχρι σήμερα στο παλιό πολυτελές συγκρότημα κυκλοφορούν μόνο νυχτερίδες κι αράχνες.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με ένα άλλο, πιο παλιό, πολυτελές ξενοδοχείο-μπάγκαλοους, το ΑΚΤΗ ΜΥΡΙΝΑ (Ελβετικά) εκεί στην άκρη της Μύρινας, δίπλα από τα Ρηχά Νερά. Γνώρισε μεγάλες δόξες, αλλά σήμερα μόνο θλίψη προκαλεί η εγκατάλειψη του.

 

Τελικά, φαίνεται ότι είμαστε ένας συναισθηματικός λαός των μεγάλων αντιθέσεων. Εύκολα φτάνουμε στα άκρα, στην υπερβολή. Εύκολα ενθουσιαζόμαστε κι εύκολα απογοητευόμαστε.

Ίσως οι νέες γενιές να είναι διαφορετικές, πιο οργανωμένες, πιο λογικές, πιο έξυπνες. Αυτό δείχνουν τα τρία πεντάστερα υπερπολυτελή ξενοδοχεία που λειτουργούν με επιτυχία και κοσμούν σήμερα τη Λήμνο, το LEMNOS VILLAGE στο Πλατύ, το PORTO PALLACE στον Αυλώνα, και το VAROS RESORT PALLACE. Κι ακόμα τα πολλά μικρότερα (ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ Α’. κατηγορίας, ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ, κ.ά.) καθώς και τα σύγχρονα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Ευχόμαστε και το άλλο γραφικό ξενοδοχείο, το ΚΑΣΤΡΟ στον Ρωμέϊκο Γιαλό, δίπλα στο ανακαινισμένο αρχαιολογικό μουσείο, να λειτουργήσει σύντομα κι αυτό.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button