Περιοδικό

Εύκολες συνταγές για εργένηδες, φοιτητές και μοναχικούς

Εύκολες συνταγές για εργένηδες, φοιτητές και μοναχικούς

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Όταν οι ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν για πρώτη φορά τη χώρα μας και έμαθαν τη χωριάτικη σαλάτα, ενθουσιάστηκαν και την θεώρησαν ως ένα πλήρες γεύμα.

Και με το δίκιο τους, αφού είναι πλούσια και σχεδόν τα έχει όλα για να χορτάσει κανείς και να το ευχαριστηθεί.

Στις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, ιδίως τις βόρειες, δεν ξοδεύουν τη ζωή τους όπως εμείς μαγειρεύοντας κατά μέσο όρο 2 ½ ώρες κάθε μέρα.

Ούτε είναι μερακλήδες σαν κι εμάς, που ζούμε για να τρώμε. Απλά, τρώνε για να ζούνε και πολλοί μαγειρεύουν μια φορά την εβδομάδα και το φαγητό το χωρίζουν σε μερίδες, το βάζουν στην κατάψυξη και απλά όταν έλθει η ώρα, ξεπαγώνουν στο φούρνο μικροκυμάτων και τρώνε.

Αυτοί οι άνθρωποι ποτέ δεν θα σπάσουν το κεφάλι τους τρεις ολόκληρες ώρες για να φτιάξουν π.χ. μουσακά, γεμιστά, παπουτσάκια, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα, μπάμιες, ψαρόσουπα, μαγειρίτσα, κοκορέτσι, γαρδούμπα και τις άλλες δικές μας νοστιμιές.

 

Εντούτοις, και σε μας υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων, εργένηδες ή φοιτητές, που για διάφορους λόγους δυσκολεύεται να μαγειρέψουν, αλλά ταυτόχρονα τους αρέσει το καλό και νόστιμο φαγητό. Που βαρέθηκαν να παραγγέλνουν ντιλίβερι, είτε για οικονομικούς λόγους είτε γιατί δεν είναι ικανοποιημένοι από την ποιότητα των έτοιμων φαγητών.

Το μαγείρεμα, πάντως, είναι τέχνη. Πέρα από ένα ολοκληρωμένο και επιτυχημένο καλό μαγείρεμα, που πρέπει να έχεις τις γνώσεις για να το κάνεις, πρέπει να έχεις και δυο-τρία υλικά διαθέσιμα στο σπίτι σου για να φτιάξεις κάτι που θα το ευχαριστηθείς χωρίς να είσαι ο σούπερ Μάστερ Σεφ.

 

Οι συνταγή που ακολουθεί δίνει τέτοιες ιδέες. Για παράδειγμα, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο με μια κονσέρβα τόνου μπορούμε να φτιάξουμε ένα νόστιμο έδεσμα και να πιούμε ευχάριστα κι ένα δροσερό ποτήρι κρασί.

Τα υλικά που χρειάζονται λίγο-πολύ υπάρχουν στο σπίτι χωρίς να χρειάζεται να πας για ψώνια:

  • 1 κονσέρβα τόνου σε ελαιόλαδο
  • Λίγη πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • Λίγο θυμάρι
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα
  • Χυμό λεμονιού (όσο θες)
  • Λίγο κόκκινο πιπέρι τριμμένο
  • Τριμμένη μοτσαρέλα ή άλλο τυρί που λιώνει, κατά προτίμηση μελίχλωρο Λήμνου
  • Ελαιόλαδο
  • 3-4 καλές φέτες ψωμί χωριάτικο ή τσιαπάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στραγγίζουμε τον τόνο από το περισσότερο λάδι (όχι όλο) και σε ένα μπολ τον τρίβουμε σε μέτρια κομμάτια. Ρίχνουμε στο μπολ την καυτερή πιπεριά, το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, την κάπαρη, το θυμάρι, το χυμό λεμονιού, το κόκκινο πιπέρι για άρωμα, προσθέτουμε και την μαγιονέζα για να νοστιμίσει και να αποκτήσει συνοχή το μείγμα.

Περνάμε τις φέτες του ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο και τις περνάμε από το γκριλ να πάρουν λίγο χρώμα. Τις βγάζουμε και απλώνουμε το μείγμα στις φέτες και από πάνω ρίχνουμε Το σκληρό τυρί τριμμένο.

Φουρνίζουμε για δύο-τρία λεπτά να γκρατιναριστεί το τυρί και σερβίρουμε. Και για να μη ξεχνιόμαστε: ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί είναι ό,τι πρέπει!

Και για επιδόρπιο, άλλη μια εύκολη και νηστίσιμη νοστιμιά: Τραγανός μαστιχάτος χαλβάς βανίλιας Αχιλλαδέλη με μπόλικη κανέλα, που λιώνει στο στόμα!

εργενηδες.jpg

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button