Περιοδικό

Σουπιές κρασάτες στην κατσαρόλα, ένα κλασικό νηστίσιμο πιάτο

Σουπιές κρασάτες στην κατσαρόλα, ένα κλασικό νηστίσιμο πιάτο

Επιμέλεια: Θ. Δημητριάδης

Συνταγή ό,τι πρέπει για τη Σαρακοστή. Οι σουπιές κρασάτες κοκκινιστές είναι μία παραδοσιακή συνταγή. Άλλες φορές με το μελάνι τους που δίνει πολύ νοστιμιά και άλλες φορές χωρίς μελάνι. Οι σουπιές έχουν γλυκιά σάρκα γι αυτό όπως κι αν είναι μαγειρεμένες, ψητές, τηγανητές, κρασάτες, στιφάδο, με σπανάκι ή με χόρτα και ρύζι, είναι πάντα νόστιμες.

Πάντως, είναι από τα φαγητά που «σηκώνουν» μπαχαρικό.

Αντί για σουπιές μπορείτε να μαγειρέψετε και με καλαμαράκια.

Συνοδεύονται τέλεια από ρύζι.

Αν δεν θέλετε να καθαρίζετε, μπορείτε να τις βρείτε έτοιμες κατεψυγμένες, που έχουν μάλιστα και το πλεονέκτημα ότι γίνονται πιο μαλακές και ψήνονται πιο γρήγορα.

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σουπιές

1 κιλό κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες

Ελαιόλαδο (περίπου 1 ποτήρι του νερού ή και λιγότερο)

4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένο στα δύο

1 ποτήρι του νερού κρασί λευκό ξηρό

3 κ.σ. ντοματοπελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό

1-2 φύλλα δάφνης

2-3 κόκκους μπαχάρι

Ελάχιστη ζάχαρη

αλάτι και πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις σουπιές χωρίζοντας το κεφάλι από το σώμα και πετάμε τη φούσκα με το μελάνι, το κόκαλο, το δόντι, τα μάτια και τις μεμβράνες από το σώμα.

Ξεπλένουμε πολύ καλά, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα έως ότου γυαλίσουν. Προσέχουμε να μην καούν τα σκόρδα γιατί πικρίζουν.

Ρίχνουμε τις σουπιές και ανακατεύουμε έως ότου πιούν τα υγρά τους.

Μόλις μείνουν με το λάδι σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε λίγο να βράσουν με το κρασί μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν οι σουπιές σχεδόν με το λάδι, να μην έχουν πολλά ζουμιά.

Ένα ποτηράκι λημνιό κόκκινο κρασάκι είναι ό,τι πρέπει.

Και για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού νεραντζάκι Αχιλλαδέλη.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button