Περιοδικό

Μαρμελάδα με φράουλα και θυμαρίσιο μέλι

Μαρμελάδα με φράουλα και θυμαρίσιο μέλι

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Είναι το πρώτο φρούτο της άνοιξης και η γλυκιά αδυναμία μικρών και μεγάλων. Στη λαϊκή αγορά και στους πάγκους της μαναβικής είναι σε πρώτο πλάνο αυτό το κόκκινο, νοστιμότατο φρούτο.

Θέλει λίγη προσοχή να διαλέξεις τις κατάλληλες φράουλες.

Όπως πρέπει να κάνουμε και με όλα τα υπόλοιπα φρούτα, αποφεύγουμε τις πρώτες φράουλες που εμφανίζονται στην αγορά για δύο λόγους. Πρώτο, γιατί είναι ακριβές και δεύτερο δεν είναι τόσο ώριμες όσο οι όψιμες. Μπορεί οι πρώϊμες να έχουν ωραίο χρώμα, αλλά θα χρειαστούμε ζάχαρη για να τις ευχαριστηθούμε.

 

Οι φράουλες πρωτοεμφανίζονται στην αγορά τον Μάρτιο. Ιδανική μαρμελάδα φράουλα θα κάνουμε τον άλλο μήνα, τον Μάϊο, που θα είναι καλά «ψημένες» από τον ήλιο.

Για σιγουριά και για νοστιμιά διαλέγουμε μικρές σε μέγεθος. Αποφεύγουμε τις τεράστιες που μπορεί να προκαλούν στο μάτι, αλλά δεν είμαστε σίγουροι μήπως έφαγαν πολύ λίπασμα ή άλλα «αυξητικά».

 

Εάν μπορούμε να τις σπείρουμε ή να τις φυτέψουμε στον κήπο, καλλιεργούνται πολύ εύκολα και αποδοτικά. Οι ρίζες τους απλώνουν εύκολα και θα μας δίνουν κάθε χρόνο ακριβώς αυτό που θέλουμε. Εάν δεν έχουμε αυτήν την δυνατότητα, ψάχνουμε να αγοράσουμε βιολογικές, που στοιχίζουν κάτι περισσότερο, αλλά θα μας δώσουν πολύ πιο νόστιμη και αρωματική μαρμελάδα.

Εάν, τέλος, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα από όλα αυτά, δεν χρειάζεται στενοχώρια. Εδώ και 50 χρόνια ο Αχιλλαδέλης στη Λήμνο διαλέγει ντόπιες τέλειες και εγγυημένες φράουλες, και φτιάχνει τις περίφημες και βραβευμένες μαρμελάδες του με καταπληκτικό άρωμα και μοναδική γεύση (τηλ.2254061250).

Η συνταγή μας δεν περιέχει ζάχαρη, αλλά μέλι. Αυτό την κάνει ακόμα πιο υγιεινή και νόστιμη. Επιπλέον, διατηρείται στο ψυγείο για πολλές μέρες.

 

ΥΛΙΚΑ

1 ½ κιλό φράουλες

500 γρ. μέλι (κατά προτίμηση θυμαρίσιο Λήμνου)

χυμό ενός φρεσκοστυμμένου λεμονιού

3-4 κουταλάκια ξύσμα από λεμόνι

λίγη σκόνη βανίλια (προαιρετικά)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά τις φράουλες και βγάζουμε τα κοτσάνια τους.

Τις κόβουμε στη μέση τις πολύ μικρές ή στα 4 τις μεγάλες και τις βάζουμε στην μεγάλη κατσαρόλα (κατά προτίμηση αντικολλητική)..

Προσθέτουμε χωρίς νερό τα υπόλοιπα υλικά (το μέλι, το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού) και αφήνουμε το μείγμα να βράσει σε μέτρια φωτιά.

Πότε-πότε (στην αρχή πιο αραιά, προς το τέλος περισσότερο για να μη κολλήσει) ανακατεύουμε με την ξύλινη σπάτουλα μέχρι το μείγμα να πήξει.

Οι πολύ ώριμες φράουλες βγάζουν αφρό, τον οποίο καλό είναι να τον αφαιρούμε.

Σε 45 περίπου λεπτά η μαρμελάδα μας θα είναι έτοιμη.

Όπως είναι ζεστή τη βάζουμε στα βάζα.

Καλή επιτυχία!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button