ΕπίκαιραΛήμνος

“Έτσι ήρθαμε από Καρσί…”

Μίνι σειρά για την Μικρασιατική Καταστροφή στο κανάλι της Βουλής

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την έλευση των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο, ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάζει τη νέα σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων «Έτσι ήρθαμε από Καρσί….».

Στην νέα αυτή μίνι σειρά, καταγράφουμε και παρουσιάζουμε την αγροτική και οικιστική α­ποκατάσταση, τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους που ίδρυσαν οι πρόσφυγες, αναλύ­ουμε και παρουσιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο έχτισαν κατοικίες, το πως μοιράστηκαν να ε­γκατασταθούν σε όλη την επικράτεια, τα προβλήματα που αντιμετώπισαν με τους γηγενείς, τα δάνεια που πήραν για να αγοράσουν τα υλικά που χρειάστηκαν είτε για να καλλιεργήσουν είτε για να ιδρύσουν επιχειρήσεις και τις δυσκολίες περίθαλψης και αφομοίωσης τους στην Ελλάδα. H εγκατάσταση, η αφομοίωση και η αποκατάσταση των προσφύγων, ιστορικά θεωρείται ως το μεγαλύτερο επίτευγμα του νεοελληνικού κράτους.

Μας μιλούν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές αλλά και υπερήλικες πρόσφυγες δεύτερης γενιάς καταθέτοντας την πολύτιμη μαρτυρία τους. Με την κάμερα του σταθμού μας ακολουθή­σαμε τα χνάρια των προσφύγων στις μητροπόλεις, τα χωριά, τους αγροτικούς και τους αστικούς συνοικισμούς που μετοίκισαν ή ίδρυσαν οι ίδιοι για την εγκατάστασή τους, δομώντας έτσι ένα αφηγηματικό περιβάλλον το οποίο καταφέρνει να αποδώσει τα γεγονότα με ιστορικό ρεαλισμό αλλά και μια εικονογραφική διάλεκτο που επιτυγχάνει να αφυπνίσει το συναίσθημα.

Υπεύθυνος για την επιμέλεια της ιστορικής καταγραφής των γεγονότων, την αρχειακή έρευνα και την παρουσίαση της σειράς είναι ο δημοσιογράφος Τάκης Κάμπρας.

Το πρώτο επεισόδιο, που  αφορά στην πολιτική συγκυρία, τη Μικρασιατική εκστρατεία και τον ξεριζωμό των προσφυγών, θα προβληθεί το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 17,00 και τα υπό­λοιπα πέντε κάθε Σάββατο στις 17.00.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button