Περιοδικό

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – μακαρόνια με κεφαλοτύρι

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – μακαρόνια με κεφαλοτύρι

(μια σειρά με καθημερινές προτάσεις-συνταγές)

Τα μακαρόνια είναι ιταλική εφεύρεση και η πρωτότυπη ιταλική συνταγή τα θέλει να είναι σκέτα. Στα ιταλικά ονομάζονται πάστα και έτσι ακούμε να τα λένε πολλές φορές και στην Ελλάδα οι εταιρίες που τα παράγουν.

Εντούτοις, εμείς οι Έλληνες θέλουμε τα μακαρόνια με πιο έντονη γεύση και τα συνοδεύουμε συνήθως με κάποιο σκληρό ελληνικό τυρί (κεφαλοτύρι, ξερή μυζήθρα, ώριμο ανθότυρο, γραβιέρα κ.ά.).

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας παράγεται κι ένα ξεχωριστό τυρί. Κάποια από αυτά έχουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Για παράδειγμα, καλαθάκι Λήμνου, φορμαέλα και τελεμές Παρνασσού, κατίκι Δομοκού, τσαλαφούτι Αγρινίου, σφέλα Πελοποννήσου, φορμαέλα Καλαβρύτων, ανθότυρο και ξινομυζήθρα Κρήτης, μπάτζος Γρεβενών, ελαϊκή Δωδεκανήσων, κρασοτύρι της Κω, κοπανιστή Κυκλάδων, μανούρα Σίφνου, Σαν Μιχάλης Σύρου, λαδοτύρι Μυτιλήνης, μητάτο Κυθήρων, Κορφού Κέρκυρας, λαδογραβιέρα Ζακύνθου, αναβατό, μανούρι, γαλοτύρι κλπ. κλπ.

 

Εννοείται ότι το πιο κατάλληλο σκληρό τυρί, που δίνει στα μακαρόνια μια υπέροχη γεύση, είναι το περίφημο λιόκαυτο Λήμνου.

Επίσης εννοείται ότι αντί για μακαρόνια μπορούμε να φτιάξουμε φλομάρια Λήμνου, αλλά για τα φλομάρια θα δούμε μια συνταγή άλλη φορά – με συνοδεία κόκορα.

 

Με τα μακαρόνια μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα πιάτα, είτε σκέτα, είτε με μανιτάρια, με γαρίδες κλπ.

Υπάρχουν διάφορα μεγέθη μακαρόνια, μικρά ή πιο χοντρά, κοφτά (που πάνε πολύ με χταποδάκι) κ.ά.

 

Όπως ξέρουμε, το υπ’ αριθμό 1 αγαπημένο φαγητό των παιδιών είναι μακαρόνια με κιμά. Δεν υπάρχει παιδί που να μη τα τρώει, αν είναι δυνατό και κάθε μέρα.

 

Σήμερα θα φτιάξουμε μια συνταγή απλή, σκέτα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και κεφαλοτύρι. Εάν κάποιος θέλει να τα κάνει ακόμα πιο χορταστικά μπορεί να τα συνοδέψει με ό,τι αγαπάει από κρεατικό ή κιμά, κεφτεδάκια, αλλά και με κονσέρβα τόνο κλπ.

Επίσης, τώρα που υπάρχει στη διάθεση μας τεράστια ποικιλία τυριών, αντί για κεφαλοτύρι τριμμένο μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε άλλο τυρί, για παράδειγμα μετσοβόνε, μετσοβέλα και μετσοβίσιο γιδίσιο Μετσόβου, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, βλαχοτύρι, παρμεζάνα, αρσένικο, λαδογραβιέρα, φορμαέλα, χαλούμι, ροκφόρ (μπλε τυρί) κ.ά.

 

Υλικά για τη σάλτσα: 5-6 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή 1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ, 3-4 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες, 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο, 1 ματσάκι βασιλικό, 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button