Περιοδικό

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Γεμιστές πιπεριές και ντομάτες χωρίς κιμά.

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Γεμιστές πιπεριές και ντομάτες χωρίς κιμά

(μια σειρά με καθημερινές προτάσεις-συνταγές)

 1 κιλό ντομάτες και ½ κιλό πιπεριές μέτριες στο ίδιο μέγεθος (περίπου από 5-6 κομμάτια)
4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε mixer (όχι πάρα πολύ) ή τριμμένα σε χοντρό τρίφτη, καλά ζουλιγμένα να φύγει όλο το ζουμί τους
Μία γεμάτη κουταλιά ρύζι γλασέ για κάθε ντομάτα και πιπεριά δηλαδή 10-12 κουταλιές
1 κουταλιά ντοματοπελτέ
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι,
3-4 μέτριες πατάτες κομμένες κάθετα στα 8 για να στερεωθούν καλά τα γεμιστά στο ταψί

Φέτα καλαθάκι Λήμνου

 

Κόβουμε το πάνω μέρος τους, δημιουργώντας ένα «καπέλο».
Με ένα λεπτό κουταλάκι αφαιρούμε από τις ντομάτες τη σάρκα τους αρχίζοντας από το κέντρο και γυρίζοντάς τες συνέχεια μέσα στην παλάμη μας, ρίχνοντας ότι μαζεύουμε με το κουτάλι, σε ένα μπολ μέσα στο οποίο έχουμε βάλει ένα τρυπητό.
Βγάζουμε όσο περισσότερη σάρκα μπορούμε με προσοχή χωρίς να τις σπάσουμε ή να τις τρυπήσουμε.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Κόβουμε με προσοχή το κομμάτι της πιπεριάς κάτω από το καπάκι όπου είναι τα σπόρια και τα πετάμε.
Πριν τις γεμίσουμε δοκιμάζουμε πως θα τις τοποθετήσουμε στο ταψί μας και αν χρειάζεται καθαρίζουμε ακόμα καμία ντομάτα ή πιπεριά.

Τις τοποθετούμε όρθιες με το άνοιγμα προς τα πάνω.
Κάνουμε τη γέμιση: Κόβουμε σε ψιλά κομματάκια ότι βγάλαμε από το εσωτερικό της ντομάτας και στραγγίζουμε καλά το ζουμί τους (πετάμε τα σπόρια που έμειναν στο τρυπητό). Προσθέτουμε το ρύζι και το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, και το μισό χυμό.

Γεμίζουμε με το μείγμα μας τις ντομάτες και τις πιπεριές αφήνοντας ένα με δύο εκατοστά περίπου άδειες (γιατί το ρύζι θα φουσκώσει) και τις σκεπάζουμε με τα καπάκια τους
Καθαρίζουμε, κόβουμε τις πατάτες, τις ροδίζουμε λίγο στο τηγάνι, και τις στερεώνουμε ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές, ώστε να μην κουνιούνται.

Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό της ντομάτας και το υπόλοιπο λάδι πάνω στις πατάτες και τα γεμιστά.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ½ ώρα.

Παρακολουθούμε και αν χρειασθεί ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό, ώστε το φαγητό να έχει σάλτσα και συγχρόνως να ψηθούν καλά το ρύζι, οι ντομάτες και οι πιπεριές.
Μπορούμε να βγάλουμε μία δύο φορές το ταψί και να ανακατέψουμε το φαγητό κουνώντας το ταψί με κυκλικές κινήσεις, ώστε το ζουμί να πάει παντού.
Το αφήνουμε να κρυώσει περίπου μισή ώρα.

Συνοδεύεται με φέτα καλαθάκι Λήμνου και μισό ποτηράκι κρασάκι Λήμνου

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button