Περιοδικό

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Εύκολη ψαρόσουπα με σολομό αυγολέμονο

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Εύκολη ψαρόσουπα με σολωμό αυγολέμονο

(μια σειρά με καθημερινές προτάσεις-συνταγές)

Καιρός ήταν να φτιάξουμε και μια ζεστή σούπα, να αρχίσει να δουλεύει …το κουτάλι, τώρα που ο καιρός άρχισε να χειμωνιάζει και μας αρέσει η ζεστούλα.

Θα έχουμε την ευκαιρία λοιπόν να φτιάξουμε τραχανά, κοτόσουπα, κρεατόσουπα, φακές, φασουλάδα, ρεβίθια, γιουβαρλάκια, μπορτς και τις άλλες νόστιμες και δυναμωτικές σούπες, που ζεσταίνουν το στομάχι και τη διάθεση μας.

Δύο είναι οι κλασσικές ελληνικές χειμωνιάτικες σούπες, η φασουλάδα και η ψαρόσουπα (η μαγειρίτσα είναι για την άνοιξη και το Πάσχα).

 

Η κανονική ψαρόσουπα είναι η κακαβιά, η σούπα των ψαράδων, και γίνεται από διάφορα “σουπόψαρα” (πετρόψαρα, σκορπιό, δράκαινα, χειλού, χάνο, πέρκα, χριστόψαρο, μπακαλιάρο κ.ά.) μαζί με σέλινο, πατάτες και κρεμμύδι. Έχει όμως αρκετή δουλειά, γι’ αυτό θα την παρουσιάσουμε μια άλλη φορά.

 

Η σούπα με σολωμό έχει τρία πλεονεκτήματα:

1) Φτιάχνεται πολύ εύκολα και γρήγορα,

2) δεν έχει λέπια και πολλά κόκκαλα να καθαρίσουμε,

3) δεν έχει λαχανικά, ούτε λάδι, γιατί ο σολωμός από μόνος του είναι παχύ ψάρι.

Δεν είναι ακριβό ψάρι ο σολωμός, αν σκεφτεί κανείς ότι στοιχίζει γύρω στα 15 ευρώ το κιλό, είναι φιλέτο ψαχνό και δεν έχουμε να πετάξουμε κεφάλια και εντόσθια όπως με τα άλλα ψάρια.

Αν έχετε υπομονή στο ξεψάχνισμα, μπορείτε αντί για φέτες να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το κεφάλι του σολωμού, που πουλιέται μαζί με λίγο κρέας γύρω από το λαιμό και είναι πολύ φτηνό (γύρω στα 5 ευρώ το κιλό).

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σολωμό φρέσκο σε χοντρές φέτες

1 φακελάκι σκόνη πουρέ πατάτας

2 αυγά

1 λεμόνι

Αλάτι

Φέτα καλαθάκι Λήμνου

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τον σολωμό στην κατσαρόλα, σε νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας όπου έχουμε ρίξει 1 κουταλιά σούπας αλάτι. Περίπου 5 λεπτά. Δεν χρειάζεται περισσότερο, ψήνεται πολύ γρήγορα.

Ρίχνουμε το ζουμί περασμένο από σουρωτήρι σε άλλη κατσαρόλα, εκεί όπου θα κάνουμε την ψαρόσουπα.

Αφήνουμε τον σολωμό να μισοκρυώσει και στη συνέχεια τον ξεψαχνίζουμε.

Το ξεψάχνισμα γίνεται πολύ εύκολα γιατί δεν έχει πολλά κόκαλα, σχεδόν καθόλου.

Ρίχνουμε το ξεψαχνισμένο κρέας στην κατσαρόλα με το ζουμί.

Από πάνω ανακατεύοντας ρίχνουμε τη σκόνη τον πουρέ πατάτας – όπως όταν φτιάχνουμε πουρέ πατάτας.

Προσοχή στο ξεψάχνισμα, να μη μας ξεφύγει κάποιο μικρό κοκαλάκι.

Όπως με όλα τα ψάρια, το κρέας τους είναι πολύ νόστιμο, αλλά ένα μικρό κοκαλάκι αν δεν το προσέξουμε και καρφωθεί στο λαιμό μπορεί να μας στείλει στο νοσοκομείο.

Τέλος, χτυπάμε σε ένα βαθύ πιάτο ή σε μπολ τα 2 αυγά κι από πάνω ρίχνουμε σ’ αυτά λίγο λίγο το χυμό από το στυμμένο λεμόνι (για να κάνουμε αυγολέμονο).

Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα ανακατεύοντας.

 

Συνοδεύεται με φέτα καλαθάκι Λήμνου.

Καλή όρεξη και Καλό Χειμώνα!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button