Περιοδικό

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Σαρδέλες παντρεμένες

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Σαρδέλες παντρεμένες

(μια σειρά με καθημερινές προτάσεις-συνταγές)

Λέγονται παντρεμένες, γιατί μαγειρεύονται δυο-δυο, κολλητές η μία στην άλλη αντικριστά – όπως τα παντρεμένα ζευγάρια.

 Υλικά
1 κιλό σαρδέλες
2 ντομάτες τριμμένες
4-5 σκελίδες σκόρδο σε πολύ μικρά κομματάκια
μαϊντανό
αλάτι-πιπέρι
ρίγανη
2-3 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες από λέπια και εντόσθια και αφαιρούμε τα κεφάλια.

Τις φιλετάρουμε (βγάζουμε  όλο το κεντρικό τους κόκκαλο τους) με ένα μαχαιράκι πάνω σε πλέξιγκλας ή άλλη σταθερή (π.χ.ξύλινη) βάση, από την ουρά προς το κεφάλι.

Καλό είναι να τις στεγνώσουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

Σ’ ένα μπολ βάζουμε τα υλικά της γέμισης (ντομάτες, σκόρδο, μαϊντανό, πιπέρι) και τα ανακατεύουμε. Καλό είναι τον μαϊντανό να τον έχουμε ψιλοκόψει σε μπλέντερ.
Παίρνουμε μια μια τις μισές σαρδέλες και τις αραδιάζουμε στο ταψί με τη ράχη προς τα κάτω.

Απλώνουμε πάνω τους  τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει περίπου μισό κουτάλι.
Τις ζευγαρώνουμε (τις σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες αντικριστά – αυτές που βάζουμε από πάνω να είναι με τη ράχη προς τα πάνω). Έτσι τα δυο κολλητά φιλέτα θα πάρουν όγκο.

Τις λαδώνουμε και τις αλατίζουμε ελαφρά.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, περίπου 20-30 λεπτά.
Μόλις ψηθούν τις γυρίζουμε για να ψηθούν λίγο κι απ’ την άλλη πλευρά.

Προσοχή, όχι πολύ ψήσιμο για να μη στεγνώσουν.

Τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Προαιρετικά, λαδολέμονο, ιδίως εάν ψήθηκαν περισσότερο απ’ το κανονικό και πήραν να στεγνώσουν.

 

Συνοδεύονται με πατατοσαλάτα ή χόρτα ή μπρόκολα.

Κι ένα ποτηράκι λευκό ξηρό κρασάκι ή ρετσίνα Λήμνου.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button