Περιοδικό

Το τζάκποτ και τα φάρμακα

Το τζάκποτ και τα φάρμακα

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Τι είναι το τζάκποτ;

Είναι να παίζουν ενα  εκατομμύριο άτομα κάποιο τυχερό παιχνίδι, π.χ. Λ0ΤΤΟ, λαχείο, Τζόκερ κλπ. και να μη κερδίζει κανείς τον πρώτο αριθμό ή το μεγάλο ποσό.

Να ξαναπαίζουν στην επόμενη κλήρωση δύο εκατομμύρια άτομα και  να μη το κερδίζουν.

Να ξαναπαίζουν τρία εκατομμύρια άτομα, να ξαναχάνουν τα λεφτά τους κ.ο.κ. μέχρι όλα αυτά τα χαμένα λεφτά να μαζευτούν και να γίνουν ενα  πολύ μεγάλο ποσό, μερικά εκατομμύρια.

 

Τώρα, τι σχέση έχει το τζάκποτ με τα φάρμακα;

Στα τυχερά παιχνίδια και στα φάρμακα υπάρχει κάτι κοινό. Τα ψιλά γράμματα, που δεν τα προσέχει και δεν τα δίνει σημασία κανείς.

Στις διαφημίσεις των τυχερών παιχνιδιών κάπου στο τέλος λέει, “Προσοχή, κίνδυνος εθισμού και να χάσεις την περιουσία σου”. Δηλαδή κάτι περίπου σαν τα ναρκωτικά.

 

Στα φάρμακα τώρα, μέσα στο κουτί έχει ένα χαρτί με πολύ ψιλά γράμματα, συχνά δυσανάγνωστο με χημική και ιατρική ορολογία, το λεγόμενο φύλλο οδηγιών για τον χρήστη, το οποίο ανάμεσα στα άλλα προειδοποιεί κι αυτό για τον κίνδυνο  “ανεπιθύμητων παρενεργειών”.

Υπάρχουν 4 περιπτώσεις:

1)        συχνές (μέχρι ένας στους 10),

2)        όχι συχνές (μέχρι ένας στους 100),

3)        σπάνιες (μέχρι ένας στους 1000), και

4)        πολύ σπάνιες (μέχρι ένας στους 10.000 ή στους 100.000).

 

Από περιέργεια διάβασα τις σπάνιες και πολύ σπάνιες, και προβληματίστηκα πολύ, να το πάρω το φάρμακο ή να μη το πάρω, γιατί έγραφε μερικά φοβερά, όπως π.χ. ” κίνδυνος για τη ζωή “, “έμφραγμα”, και άλλα τέτοια.

Και θυμήθηκα τον φίλο μου, που χαριτολογώντας έλεγε,

“Όταν πάω στο γιατρό, με εξετάζει και στο τέλος τον πληρώνω, γιατί μ’ αυτά τα λεφτά κάνει απόσβεση τα έξοδα των σπουδών του, του εξοπλισμού του ιατρείου του και για να ζήσει την οικογένεια του.

Μετά πηγαίνω στον φαρμακοποιό με την συνταγή που μού έδωσε ο γιατρός, παίρνω τα φάρμακα και πληρώνω τον φαρμακοποιό, γιατί κι αυτός από αυτήν τη δουλειά ζει.

Τέλος, όταν γυρίσω στο σπίτι και διαβάσω τις παρενέργειες, πετάω τα φάρμακο, γιατί κι εγώ πρέπει να ζήσω”…

 

Βέβαια, οι οδηγίες των φαρμάκων λένε ξεκάθαρα, να ακούμε και να συμβουλευόμαστε πάντα τον γιατρό. Και τα φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε να μη τα πετάμε, αλλά πρέπει να τα δίνουμε στο κοινωνικό φαρμακείο.

 

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το τζάκποτ στα τυχερά παιχνίδια;

Πολύ απλά. Όσο πιθανό ή απίθανο είναι να χάσεις τη ζωή σου από ένα φάρμακο από μια παρενέργεια 1 στους 1.000.000, άλλο τόσο πιθανό ή απίθανο είναι να κερδίσεις και το τζάκποτ…

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button