Περιοδικό

ΤΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ : Καλαμάρια γεμιστά

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – καλαμάρια γεμιστά

(μια σειρά με καθημερινές προτάσεις-συνταγές)

Διαλέγουμε μεγάλα καλαμάρια για πιο εύκολο γέμισμα. Λίγη προσοχή στον τρόπο που τα τοποθετούμε στο σκεύος, για να μην ανοίξουν και ξεχειλίσει η γέμιση στο ψήσιμο.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό καλαμαράκια, καθαρισμένα

(αφαιρούμε και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους για τη γέμιση)

  • 3 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
  • 4 γεμάτες κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 6 γεμάτες κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. ρύζι καρολίνα, πλυμένο
  • 3 ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες (ή ανάλογο κονκασέ)
  • λίγο αλάτι, αρκετό μαύρο πιπέρι
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1-2 φλιτζάνια τσαγιού λευκό κρασί για το μαγείρεμα
  • Λευκό ξηρό κρασί Λήμνου για συνοδευτικό.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι με το μισό ελαιόλαδο. Όταν αρχίσουν να μαλακώνουν, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για λίγο μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Προσθέτουμε τις σταφίδες, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, το ρύζι και περίπου 2-3 φλιτζάνια τσαγιού νερό. Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε το ρύζι να πιει τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Όταν κρυώσει λίγο, γεμίζουμε τα καλαμάρια, αλλά όχι μέχρι επάνω, για να έχει χώρο το ρύζι να φουσκώσει και να μη σκάσουν τα καλαμάρια.

Τα βάζουμε προσεκτικά σε μια κατσαρόλα που να τα χωράει ακριβώς, σε κυκλική διάταξη, το ένα καλαμάρι δίπλα στο άλλο για να μη βγει απέξω η γέμιση τους, όχι όμως εντελώς στριμωχτά, για να μπορεί να μαγειρευτεί το ρύζι της γέμισης, έτσι που να σχηματίσουν έναν σαλίγκαρο.

Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε 1 φλιτζ. τσαγιού κρασί και νερό τόσο, ίσα που να σκεπάζει τα καλαμάρια.

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά και μετά από περίπου 20 λεπτά προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν τα καλαμάρια, να γίνει το ρύζι και να πήξει η σάλτσα.

Αν σωθούν τα υγρά και χρειαστεί υγρό για να μην κολλήσουν πριν μαγειρευτούν τα καλαμάρια και το ρύζι, προσθέτουμε λίγο ακόμα κρασί.

Σερβίρονται ζεστά ή κρύα και συνοδεύονται από λευκό ξηρό κρασάκι Λήμνου.

Για επιδόρπιο, φοντάν βενιζελικά Λήμνου.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close
Close