Απόψεις

Tο άγχος των ξενοδόχων

Tο άγχος των ξενοδόχων

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Σε αναμονή των επίσημων υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα περιλαμβάνουν όλες τις πληροφορίες για το πώς θα λειτουργούν τα ξενοδοχεία είναι οι ξενοδόχοι, σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει όχι μόνο η χώρα μας αλλά ολόκληρος ο πλανήτης. Τα δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή και υπάρχουν παρά πολλές παράμετροι που επηρεάζουν και καθορίζουν τον τουρισμό.

Έτσι, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι πτήσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα ξεκινούσαν από τις 15 Ιουνίου, μεταφέρθηκαν την 1η Ιουλίου, την ίδια ημέρα που ανοίγει και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» τη Θεσσαλονίκης, ενώ δεν υπάρχει προς το παρόν ενημέρωση για τα χερσαία σύνορα.

Μέχρι 14 Ιουνίου δεν επιτρέπεται σε ότι αφορά τα Βαλκάνια η μετακίνηση παρά μόνο για επαγγελματικούς λόγους. Οι συνεργάτες με τους οποίους επικοινωνούν οι ξενοδόχοι σε άλλες χώρες επίσης δεν είναι σε θέση να δώσουν ημερομηνίες, αφού και στις χώρες τους η κατάσταση είναι εξίσου περίπλοκη.

Οι επιδημιολογικοί δείκτες των χωρών θα παίξουν το καθοριστικό ρόλο ως προς την επισκεψιμότητα στην Ελλάδα. Επιπλέον υπάρχουν και άλλοι παράμετροι, όπως για παράδειγμα η οικονομική κατάσταση των πολιτών των άλλων χωρών, η ηλικία καθώς από τα 65 έτη και άνω συνιστάται να αποφεύγουν τα ταξίδια.

Επίσης άγνωστο είναι πότε ακριβώς θα κλείσουν για διακοπές οι σχολικές μονάδες, που θα αργήσουν να κλείσουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως και στην Ελλάδα.

Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που επηρεάζουν την τουριστική κίνηση και κανείς δεν μπορεί προς το παρόν να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα. Η Ένωση Ξενοδόχων είχε προτείνει να γίνουν διμερείς συμφωνίες με όμορες χώρες. Πρόσφατα η Κομισιόν η οποία μέχρι πρότινος το είχε απορρίψει, απεφάνθη θετικά.

Τα βήματα στον τουρισμό γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, σε μια ρευστή κατάσταση που μεταβάλλεται συνεχώς και που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Χρειάζεται χρόνος για να κάνουν την αποτίμηση τους και οι άλλες χώρες, αλλά κυρίως να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα όπως χειρίστηκε επιτυχημένα την πανδημία με προσοχή και εφαρμογή των μέτρων, το ίδιο θα πράξει και με τους τουρίστες που θα την επισκεφτούν. Σαφής εικόνα υπολογίζεται να διαμορφωθεί τέλη Ιουνίου.

Τέλος, μία άλλη παράμετρος είναι κατά πόσον ένας τόπος εντάσσεται στη «ζώνη Α’»,  που σημαίνει ότι είναι ασφαλής, από πλευράς υγείας, εφόσον διαθέτει Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, και εάν βρίσκεται κοντά σε εξειδικευμένο νοσοκομείο και αεροδρόμιο.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο εάν θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία και σίγουρα ο αριθμός των εργαζομένων δεν θα είναι ο ίδιος. Οι οικονομικές συνέπειες είναι τεράστιες για τον κλάδο εάν σκεφτεί κανείς πόσους μήνες τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά χωρίς καθόλου έσοδα. Κάποιες προκαταβολές που είχαν επεστράφησαν πίσω και κάποιες δεν δόθηκαν καθόλου.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button