Περιοδικό

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Μπακαλιάρο σκορδαλιά !

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – μπακαλιάρο σκορδαλιά

Του Αγίου Νικολάου σήμερα, προστάτη των ναυτικών. Σύμφωνα με την παράδοση αυτήν την μέρα μαγειρεύουμε παστό, ξαρμυρισμένα μπακαλιάρο, τυλιγμένο με τραγανό κουρκούτι κι από δίπλα

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φύλλο παστό μπακαλιάρο γύρω στα 800-1000 γρ.
  • Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι:

  • 1 κουτάκι μπύρα
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 αυγό (το παραλείπουμε εάν νηστεύουμε)
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • Πιπέρι

Πρώτα προετοιμάζουμε τον μπακαλιάρο.

Τον κόβουμε σε κομμάτια, μεσαίο μέγεθος, σαν την παλάμη μας. Τα ξεπλένουμε από το χοντρό αλάτι που τυχόν έχουν και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με μπόλικο νερό να μείνουν εκεί όλο το βράδυ για να ξαρμυρίσουν, ή έστω μερικές ώρες αν τα μαγειρέψουμε αυθημερόν. Αλλάζουμε αρκετές φορές το νερό κατά την διάρκεια του ξαρμυρίσματος. Την επόμενη μέρα (ή μετά από αρκετές ώρες) στραγγίζουμε και αφαιρούμε το δέρμα. Σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.

 

Κατόπιν φτιάχνουμε το κουρκούτι.

Σ΄ ένα μπολ ρίχνουμε την μπύρα, το αυγό, το αλάτι, την ζάχαρη, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, αν μπορούμε κοσκινισμένο για να μην κάνει σβολάκια.

Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας πηχτός και λείος χυλός. Το βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα.

 

Τηγάνισμα

Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι, βουτάμε τα κομμάτια στο χυλό, αφήνουμε τον περίσσιο χυλό να τρέξει από πάνω τους και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές. Μόλις είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι και τα σερβίρουμε με σκορδαλιά.

Η σκορδαλιά μπορεί να γίνει με ψωμί ή πατάτα, σκόρδο και καρύδι.

Αν περισσέψει χυλός, τρίψτε μέσα φέτα και τηγανίστε τον, ρίχνοντας κουταλιές από το μείγμα στο λάδι. Γίνεται ένα υπέροχο ορεκτικό και τέλειο μεζεδάκι.

Η ρετσίνα συνοδεύει παραδοσιακά τον μπακαλιάρο.

Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού φιστίκι Αιγίνης Αχιλλαδέλη Λήμνου.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε Επίσης

Close
Back to top button
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close
Close