Περιοδικό

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Σαρμαδάκια με μαυρολάχανα

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Σαρμαδάκια με μαυρολάχανα

(μια σειρά με καθημερινές προτάσεις-συνταγές)

 Τα “μαύρα” λάχανα, που συνηθίζουν οι Πόντιοι (με φασόλια κλπ.) δεν είναι μαύρα, αλλά σκούρα πράσινα. Έχουν έντονη γεύση και μαγειρεύονται όπως και τα συνηθισμένα “άσπρα” λάχανα. Τα σαρμαδάκια πολλοί τα λένε και ντολμάδες.

 ΥΛΙΚΑ
Φύλλα από δυο μεγάλα μαύρα λάχανα
200 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
200 γραμ. κιμά χοιρινό
μια κούπα ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
2 καρότα τριμμένα
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένο

1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 ντομάτες τριμμένες η μια στην γέμιση και η άλλη πάνω από τα ντολμαδάκια
1 κουτάλι σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι
λίγο κοκκινοπίπερο
2 κουταλιές σούπας βούτυρο

χυμό από ένα λεμόνι.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα κοτσάνια από τα φύλλα και τα κρατάμε για τον πάτο της κατσαρόλας.
Πλένουμε καλά τα φύλλα και τα ζεματάμε σε βραστό νερό με λίγο αλάτι για 2-3 λεπτά. Προσέχουμε να τα αφήσουμε στο νερό μόνο για 2-3 περίπου λεπτά, όχι περισσότερο, γιατί αν μαλακώσουν πολύ, θα διαλύονται στο γέμισμα. Τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να κρυώσουν.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από το αλάτι, το πιπέρι, τον χυμό της ντομάτας, το ελαιόλαδο και το βούτυρο) και τα πλάθουμε αρκετά καλά.
Όταν έχουν κρυώσει τα ζεματισμένα φύλλα τα ανοίγουμε πάνω σε ένα ξύλο κοπής ή σε πλέξιγκλας και τα κάνουμε στο μέγεθος που θέλουμε να γίνουν τα ντολμαδάκια μας.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε στον πάτο τα κοτσανάκια από τα λάχανα, τυχόν φύλλα που διαλύθηκαν ή περίσσεψαν.
Σε κάθε φυλλαράκι στην εσωτερική πλευρά του φύλλου (είναι η περισσότερο λεία) βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και το διπλώνουμε προσέχοντας να γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Στο τέλος πρέπει να έχουμε ένα καλά κλεισμένο «δεματάκι».
Τα αραδιάζουμε σε κυκλική διάταξη πάνω από τα κοτσάνια το ένα δίπλα στο άλλο. Πρέπει να είναι κοντά το ένα με το άλλο, ώστε να μην ανοίξουν στο βράσιμο. Σκεπάζουμε πάλι με φύλλα που έχουν περισσέψει.
Όταν γεμίσει η κατσαρόλα ρίχνουμε από πάνω αλάτι πιπέρι τον χυμό από την μια ντομάτα και τις δυο κουταλιές βούτυρο, το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.
Σκεπάζουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο τους σαρμάδες μας για να τους πιέζει ελαφρά με το βάρος του και ρίχνουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό (να φτάνει περίπου έως το πιάτο, αλλά να μην το καλύπτει).
Σε μέτρια φωτιά σιγοβράζει περίπου 40-45 λεπτά – προσθέτουμε ζεστό νερό κάθε φορά που θα βλέπουμε ότι τελειώνει.
Προσέχουμε να πιουν τα υγρά τους και να μη περισσέψουν.

Σερβίρονται με τυρί φέτα καλαθάκι Λήμνου και παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι.

Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού νεραντζάκι Αχιλλαδέλη Λήμνου

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close
Close