Περιοδικό

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Μπριάμ (τουρλού)

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Μπριάμ (τουρλού)

(μια σειρά με καθημερινές προτάσεις-συνταγές)

Καλοκαιρινό φαγητό, αλλά και για όλο το χρόνο, όταν περισσεύουν στο σπίτι ό,τι έχουμε λαχανικά. Αν βάλουμε και φρέσκα φασολάκια, θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο για ψήσιμο. Οι μπάμιες λιγότερο.

ΥΛΙΚΑ

2 μακριές μελιτζάνες
1 μέτριο κολοκυθάκι
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κύβους
2 μέτρια καρότα κομμένα σε ρόδες
2 μακριές πράσινες πιπεριές σε κομμάτια
2 κόκκινες πιπεριές Φλώρινας σε κομμάτια
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη (ή μια κονσέρβα κονκασέ)
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας (σάλτσα)
1/2 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα

 

Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες και το κολοκυθάκι και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Τα αλατίζουμε ελαφρά κι αφήνουμε να σταθούν 1 ώρα.
Τα ξεπλένουμε με νερό, τα στύβουμε ελαφρά στις παλάμες μας για να φύγει η περίσσεια του νερού και τα τηγανίζουμε ελαφρά, μαζί με τις πατάτες, τα καρότα και τις πιπεριές.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε μέσα το κρεμμύδι και το σκόρδο, ώσπου να μαραθούν ελαφρά.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, τις ντομάτες, τον πελτέ, το μαϊντανό ή το δυόσμο, αλάτι και το πιπέρι.

Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε 2 κύβους βοδινό.

Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε ελαφρά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά ώσπου να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά, να δέσει η σάλτσα και να πιούν σχεδόν το ζουμί τους.

Όπως και με τα περισσότερα “λαδερά” φαγητά κατσαρόλας, συνοδεύεται με τυρί φέτα καλαθάκι Λήμνου και ένα ποτηράκι μπρούσκο κρασάκι Λήμνου.

Η απόλαυση ολοκληρώνεται με επιδόρπιο, χειροποίητο παραδοσιακό γλυκό κουταλιού πορτοκάλι Αχιλλαδέλη.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button