ΕπιλεγμέναΠεριοδικό

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Πετ΄νο με τα φλομάρια !!!

Εκανα δυο αλλαγές στη Δημοσίευση του Σεφ:  Έβαλα το Λημνιό “Πετ’νό” αντι “Κοκορα”  στον  τιτλο (στο κείμενο αναφέρονται “φλομάρια”   και άλλαξα  τη φωτογραφία βάζοντας ψιλοκομμένα φλομάρια,  τα οποία ήταν στη Λημνιά Κουζινα το Εορταστικό πιάτο,  ενώ  τα λίγο πιο χοντρά ήταν τα συνηθισμένα.

Η φωτογραφία δεν ξέρω ποιου ειναι για να τον αναφέρω αλλά πιθανόν  ειναι τουρίστας  γιατι δεξιά διακρίνω την κεραία αστακού, άρα καλοκαιρινή  Ταβερνα !                                                                    Τη συνταγή κρατήστε την για την Πρωτοχρονιά ! Και μέσα στην παραδοσιακή κουζίνα θα είστε και ένα αρχοντικό πιάτο θα έχετε,  χρονιάρα μέρα !         

Τέλος, η μοναδική,  και ομολογώ καταχρηστική,  αυτή παρέμβαση μου,  ειναι για να ευχαριστήσω τον,  από παλιά, από τις αρχές του  ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ, συνεργάτη μας ΘΟΔΩΡΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, ο  οποίος επιμελήθηκε αυτί τη στήλη: “ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ”, η οποία επι 3 μήνες  είχε μεγάλη αποδοχή, τόση που σκεφτόμαστε να την επαναλάβουμε την άνοιξη…    Ηλ. Κότσαλης

Σημ. ένα τέτοιο πιάτο σε μια  επετειακή ανάρτηση αξίζει να καταλάβει τον Κορυφαίο χώρο του site:  LimnosNea.gr

ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ – Φλομάρια με κόκορα !

Παραδοσιακό φαγητό της Λήμνου με χυλοπίτες.

Αν δεν έχουμε κόκορα (πετνό, όπως τον λένε στη Λήμνο), μπορεί να είναι και με κότα.

ΥΛΙΚΑ

1 κόκορα κομμένο σε κομμάτια
4 φλιτζάνια φλομάρια (χυλοπίτες)
4 ντομάτες
2 δαφνόφυλλα
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί μπρούσικο Λήμνου
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
λίγη ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τα κομμάτια του κόκορα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ζεματάμε τις ντομάτες σε ένα μπολ με βραστό νερό, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε στον τρίφτη. Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι τα 3/4 από το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, έως ότου πάρουν καστανό χρώμα. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κόκορα και τα σοτάρουμε από όλες τις πλευρές για 4-5 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για περίπου 4-5 λεπτά, ώστε να εξατμισθεί το αλκοόλ. Κατόπιν, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τη δάφνη, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και 3 φλιτζάνια ζεστό νερό.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, φροντίζοντας να προσθέσουμε, αν χρειαστεί, λίγο ζεστό νερό ακόμα. Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 5 φλιτζάνια νερό μαζί με το υπόλοιπο λάδι βράζουμε τα φλομάρια, έως ότου μαλακώσουν.
Όταν βράσουν, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα.
Σερβίρουμε τα φλομάρια με τα κομμάτια του κόκορα και τη σάλτσα του.

Για πιο «γεμάτη» γεύση και εμφάνιση, μπορούμε να πασπαλίσουμε τριμένο λιόκαυτο Λήμνου.

Συνοδεύεται με φέτα καλαθάκι Λήμνου κι ένα ποτηράκι κόκκινο μπρούσικο κρασάκι Λήμνου.

Για επιδόρπιο, χαλβά βανίλιας Αχιλλαδέλη Λήμνου, πασπαλισμένο με μπόλικη κανέλα.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button