Περιοδικό

Ψάρεμα με δόλωμα ψωμί

Ψάρεμα με δόλωμα ψωμί

 Γράφει ο Αλεξόπουλος Ιωάννης

Το μοναδικό ίσως δόλωμα που απευθύνεται σε όλα τα ψάρια με πολύ μεγάλες επιτυχίες σε μεγάλα και ποιοτικά ψάρια (τσιπούρες, λαβράκια, σαργοί κ.α.).
Χρησιμοποιούμε το ψωμί μαργαρίτα γιατί είναι το καλύτερο είδος ψωμιού για ψάρεμα, ίσως επειδή περιέχει ζάχαρη.
Ψαρεύεται ως εξής:

  • Είτε αφρωτό σε πολυάγκιστρο χωρίς βαρίδι, απλά κάνοντας μια απαλή βολή και αφήνοντας το ρεύμα της θάλασσας να κάνει την δουλειά μας.
  • Είτε πατωτό σε πολυάγκιστρο με συρόμενο βαρίδι, απλά κάνοντας μια απαλή βολή και μαζεύοντας τα μπόσικα της πετονιάς μετά.
  • Είτε σε αρματωσιά με 2 αγκίστρια, ή σε απίκο ή σε εγγλέζικο χρησιμοποιούμε μόνο την ψίχα πλάθοντάς την πολύ καλά.

Πολλοί ψαράδες το χρησιμοποιούν αμέσως μόλις το πάρουν από κάποιον φούρνο, άλλοι το αφήνουν 1-2 μέρες να σκληρύνει-πετρώσει πριν το χρησιμοποιήσουν.
Τρόπος δόλωσης:
Παίρνουμε 1 από τα 7 ψωμάκια που έχουν συνήθως οι μαργαρίτες και με το χέρι μας το κόβουμε στην μέση.
Βγάζουμε την ψίχα (μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για μαλάγρα) και έχουμε πλέον την πάνω και την κάτω κόρα.
Το καθένα από αυτό είναι μια δολωσιά (κάποιοι μπορεί να τα κόψουν στην μέση και να κάνουν 2 επιπλέον δολωσιές). Άρα από μια μαργαρίτα μπορούμε να βγάλουμε από 14 μέχρι όσες θέλουμε δολωσιές.
Παίρνουμε το πολυάγκιστρο και ξεκινάμε καρφώνοντας το πρώτο αγκίστρι στην κόρα και τα υπόλοιπα τα τυλίγουμε γύρω γύρω από το κομμάτι που έχουμε κόψει για την δολωσιά μας. Το τελευταίο αγκίστρι το καρφώνουμε και αυτό στην κόρα και κάνουμε 2 τσακιστές με το παράμαλλο του πολυάγκιστρου πάνω στην δολωσιά  για να συγκρατεί το ψωμί με το πολυάγκιστρο περισσότερη ώρα από την στιγμή που θα το ρίξουμε στην θάλασσα.

Πλεονεκτήματα
Πολύ φθηνό δόλωμα.
Μπορούμε να το βρούμε πολύ εύκολα και παντού.
Κατάλληλο για όλες τις εποχές και όλους του ελληνικούς βυθούς.
Απευθύνεται σε όλα ανεξαρτήτως τα ψάρια, από το πιο ασήμαντο μέχρι το πιο ποιοτικό.
Ψαρεύει με πολύ καλά αποτελέσματα και φρέσκο ή μπαγιάτικο.

Μειονεκτήματα
Είναι εύκολο να μουλιάσει και να σπάσει σε πιο μικρά κομμάτια, άρα να διαλυθεί.

Δεν κάνει για μακρινές και δυνατές βολές.
Θέλει συχνά αλλαγή.

Συμβουλή:
Αλείψτε λίγο βούτυρο, τυρί φέτα ή κοπανιστή και λίγο λάδι σαρδέλας πάνω στην φέτα του ψωμιού πριν την δολώσετε και την ρίξετε στην θάλασσα.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button