Περιοδικό

Συνταγές Τσελεμεντέ – Μοσχάρι Καπαμά

Μετά την επιτυχημένη σειρά συνταγών ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ που παρουσιάσαμε, συνεχίζουμε με μια νέα σειρά συνταγές κάθε μέρα από το περίφημο βιβλίο του Τσελεμεντέ*.

 

ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΑΠΑΜΑ

Επιλέγουμε μέρη κρέατος, όσο γίνεται τα πιο ψαχνά του μέρη, και τα κόβουμε σε μέγεθος αυγού. Τα αλατοπιπερώνουμε και αφού τα αλευρώσουμε τα τηγανίζουμε με βούτηρο σε δυνατή φωτιά ώστε να κοκκινίσουν. Έπειτα βάζουμε τα τεμάχια μέσα στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μια κουταλιά αλεύρι, ανακατεύοντας τα μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα, φροντίζοντας ωστόσο να μην μαυρίσει το βούτηρο και σβήνοντας με ένα ποτήρι άσπρου κρασιού και ανάλογο νερό. Αλατοπιπερώνουμε προσθέτοντας ντομάτα και 2-3 γαρύφαλλα και ένα ξυλάκι κανέλας. Μπορείτε να προσθέσετε και σκόρδο εάν το προτιμάτε.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά το κρέας μέχρι να απομείνει  περίπου ένα ποτήρι πηχτή σάλτσα. Το συνοδεύουμε με πατάτα πουρέ, ή τηγανιτές.

Νικόλαος Τσελεμεντές είναι ο Εθνικός μας Μάγειρας, ο οποίος αρχικά,  τη 10ετια του 1920, δούλεψε σε ελληνικό μαγειρείο (του θείου του). Σπούδασε τη Μαγειρική στο Εξωτερικό και  δούλψε σε μεγάλα εστιατόρια  της αλλοδαπής  και το 1930,  εξέδωσε τον ΟΔΗΓΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, έναν πυκνογραμμένο  τόμο 420 σελίδων.  Το βίβλο αυτό έκανε αίσθηση, βγήκε σε 13 ανατυπώσεις και καθιέρωσε το όνομα Τσελεμεντές ως σύμβολο της μαγειρικής.

Το βιβλίο είναι γραμμένο  στην καθαρεύουσα με ψιλές, περισπωμένες, κλπ και δεν διαβάζεται σήμερα εύκολα. Για αυτόν τον λόγο σας τον μεταφέρουμε προσαρμοσμένο γλωσσικά στο σήμερα. Κάθε μέρα μια συνταγή από αυτές που θεωρούμε πιο χρήσιμες. Χρησιμοποίησε στις συνταγές ως υλικό το βούτηρο (φυτικού ή ζωικού) που ήταν τότε καθιερωμένο, αντί για λάδι και ως προς το βάρος χρησιμοποιεί την οκά και τα δράμια, οπότε διευκρινίζουμε για τους υπολογισμούς σας μια οκά= 1280 γραμμάρια και 100 δράμια:=320 γραμμάρια.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button