Απόψεις

Εαρινή Ισημερία σήμερα 20 Μαρτίου – Να τι έχουμε μπροστα μας και στο βάθος Καλοκαίρι!

Να

Μπορεί ο καιρός να είναι ακόμα χειμωνιάτικος, αλλά στις 5:50 ώρα Ελλάδας σήμερα το πρωί άρχισε και τυπικά (αστρονομικά) η άνοιξη του 2022 στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο της γης, στο οποίο ανήκει η χώρα μας. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο ξεκίνησε το φθινόπωρο.

Στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μεγαλώνει πλέον συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου), ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.

Για μια ακόμη χρονιά φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της Άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η Άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

Έτσι, όσο περνάνε τα χρόνια, το καλοκαίρι μεγαλώνει σε βάρος της άνοιξης και το φθινόπωρο σε βάρος του χειμώνα.

Πάντως, η αίσθηση που έχουμε συνήθως με τις αλλαγές των εποχών είναι ότι η άνοιξη διαρκεί λιγότερο και ότι τα κρύα του χειμώνα πολύ γρήγορα τα διαδέχεται η ζέστη του καλοκαιριού.

Η λέξεις (επίθετα) “εαρινός”, “εαρινή” προέρχονται από την αρχαία ελληνική λέξη “έαρ”, που σημαίνει άνοιξη. Θα την ακούσουμε σε ένα μήνα περίπου από σήμερα, στις 22 Απριλίου την Μεγάλη Παρασκευή με τον ύμνο του Επιταφίου «Ω, γλυκύ μου έαρ

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button