Περιοδικό

Προσοχή στα θαλασσινά της Καθαράς Δευτέρας

Προσοχή στα θαλασσινά της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα εκτός από τους χαρταετούς, τον χαλβά, τη λαγάνα και τα παιχνίδια στην εξοχή, υπόσχεται και πολλά εδέσματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι θαλασσινά. Όσο υπέροχα και αν γαργαλάνε τον ουρανίσκο μας τα θαλασσινά, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ποιότητα και τη φρεσκάδα τους. Οι τροφικές δηλητηριάσεις τη Σαρακοστή, έχουν γίνει, δυστυχώς, σύνηθες φαινόμενο.
Τι είναι όμως η τροφική δηλητηρίαση; Η τροφική δηλητηρίαση προκύπτει από παθογόνους μικροοργανισμούς, ή τοξίνες, ιδίως εάν δεν τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής στη συντήρηση, ή στο μαγείρεμα των τροφών.
Το κύριο σύμπτωμα είναι ο εμετός, η διάρροια και ο πόνος στο στομάχι ή και την κοιλιά.
Πως καταπολεμάμε μια τροφική δηλητηρίαση.
Εάν τα συμπτώματα είναι ελαφρά δεν απαιτείται θεραπεία με φάρμακα. Χρειάζεται μόνο υπομονή μέχρι να περάσουν. Αυτό θα το κρίνει ο γιατρός. Βέβαια πρέπει να ενισχύσουμε και τον οργανισμό μας. Αυτό γίνεται με το να πίνουμε πολλά υγρά και κάποιο ηλεκτρολυτικό διάλυμα (τις πρώτες 15 ώρες) επειδή ο οργανισμός χάνει ηλεκτρολύτες λόγω της διάρροιας, και μπορεί να πάθει αφυδάτωση. Για τον πόνο στο στομάχι αλλά και τη διάρροια θα πρέπει να τρώμε (για να μην καταρρεύσουμε) στεγνές κι εύπεπτες τροφές. Αποφεύγουμε, ακόμη και όταν γίνουμε αρχικά καλά, για κάποιο χρονικό διάστημα, βαριά φαγητά γεμάτα με πολλά καρυκεύματα, για να μη επιβαρύνουμε το ήδη καταπονημένο πεπτικό μας σύστημα.
Από τα θαλασσινά παθαίνουμε τοξική δηλητηρίαση. Ο τύπος αυτός προκαλείται από τις τοξίνες που παράγονται από τον σταφυλόκοκκο. Και σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντική η κατανάλωση υγρών (πχ τσάι) και νερού.
Πρέπει οπωσδήποτε να καλέσουμε γιατρό ή να σπεύσουμε στο κοντινότερο νοσοκομείο:

  • Eάν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν.
  • Eάν ο πάσχων παρουσιάσει στεγνά χείλη και μάτια με μαύρους κύκλους ή πρησμένο πρόσωπο.
  • Eάν η ξαφνική αδυναμία του (που μέχρι ενός σημείου είναι φυσιολογική), συνοδευτεί από μούδιασμα, δύσπνοια, ή παραισθήσεις.
  • Eάν η διάρροια διαρκέσει περισσότερες από 24 ώρες και συνοδευτεί από πυρετό.
  • Eάν στις κενώσεις εμφανιστεί αίμα, εάν πέσει ο σφυγμός και η αναπνοή είναι επιπόλαιη.

 

Πώς ξεχωρίζουμε τα φρέσκα και ασφαλή θαλασσινά της Σαρακοστής
Όταν λέμε Σαρακοστιανά, εννοούμε κυρίως τα «κεφαλόποδα», δηλαδή χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές και θράψαλα. Επίσης θαλασσινά σαρακοστιανά είναι τα «δίθυρα οστρακοειδή», δηλαδή μύδια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές, αχιβάδες και χτένια. Επίσης έχουμε τα «μαλακόστρακα», δηλαδή γαρίδες, καραβίδες, αστακούς και καβούρια. Τέλος, σαρακοστιανά είναι και οι αχινοί και φυσικά η ταραμοσαλάτα.
Τα κριτήρια καταλληλότητας και υγιεινής για να επιλέξουμε τα θαλασσινά, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, βασίζονται στην αφή, στην όραση, και στην όσφρηση μας:

Τα θαλασσινά θα πρέπει να “μυρίζουν θάλασσα”, αυτό είναι απαράβατος κανόνας. Οποιαδήποτε άλλη μυρωδιά (πχ αμμωνία) θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μην τα αγοράσουμε.
Η επιφάνεια του σώματός τους θα πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή
Εάν πρόκειται για κεφαλόποδα, μπορούμε να τραβήξουμε απαλά τα πλοκάμια και τις βεντούζες που θα πρέπει να είναι ανθεκτικές και να μην “ξεκολλούν”.
Πιάνουμε και τσιμπάμε τη σάρκα τους, η οποία θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
Ελέγχουμε τα μάτια. Θα πρέπει να είναι και αυτά γυαλιστερά, να είναι “ζωηρά” και όχι θολά και να μην έχουν κηλίδες.
Εάν πρόκειται για οστρακοειδή, τότε το πρώτο που ελέγχουμε είναι το κέλυφός τους. Θα πρέπει να είναι ερμητικά κλειστό και στις προσπάθειες μας να το ανοίξουμε, να ανοίγει με δυσκολία. Εάν το κέλυφος είναι λίγο ανοιχτό θα πρέπει όταν το πιέσουμε να κλείνει μόνο του.
Το εσωτερικό, θα πρέπει να είναι υγρό, άοσμο και φυσικά καθαρό.
Η σάρκα θα πρέπει να είναι υγρή και, οπωσδήποτε, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος. Το παλιό κόλπο με το λεμόνι που ρίχνουμε πάνω στη σάρκα του οστρακοειδούς και εκείνη συστέλλεται, είναι πάντα διαχρονικό και ασφαλές.
Για τα μαλακόστρακα, θα πρέπει και αυτά να “μυρίζουν θάλασσα”, τα πόδια τους να είναι σκληρά και στερεά κολλημένα στο σώμα, η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διάφανη και να μην υπάρχουν μαύρες κηλίδες στο κεφάλι και τον θώρακα. Οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα, όταν προσπαθήσουμε να τις κλείσουμε μέσα στο χέρι μας.
Ιδιαίτερη προσοχή και στην ταραμοσαλάτα. Ο ταραμάς, θα πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα, σύσταση μαλθακή και να μην είναι πικρός ή όξινος στη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά, διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα και την τάγγιση.
Τα σαρακοστιανά, εκτός από τους κινδύνους που κρύβουν για δηλητηρίαση, θα πρέπει, όταν τα καταναλώνουμε, να είμαστε σίγουροι πως δεν έχουμε κάποια αλλεργία σε κάποια ουσία τους, ή και στην ίδια την τροφή. Π.χ να μην είμαστε αλλεργικοί στα στρείδια. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί ακόμη και στον χαλβά. Εάν αντιληφθούμε ότι κάποιος, ή και εμείς, πάθαμε αλλεργία θα πρέπει μα τηλεφωνήσουμε στον γιατρό μας και δίχως καθυστέρηση να πάμε στο νοσοκομείο.

 

(πηγή: Λευτεριά 28-2-20)

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button