ΕπίκαιραΕπιλεγμένα

Έτσι ξεκινησε η πορεία της Μαίρης Λαμπαδαρίδου ! Τα ντοκουμέντα από το πρώτο Θεατρικό της Έργο.

Το προσπάθησα,  είναι αλήθεια επίμονα,  για να δεχτεί η Βάρβαρα Βαγιάκου Βλαχοπούλου να μιλήσει   για τη Μαίρη Λαμπαδαρίδου Πόθου  όπως τη θυμάται εκείνα τα  πρώτα χρόνια,  που βασικά ήταν μαθητικά. Η  αντίρρηση που είχε ήταν  ότι μια μέρα πριν την  Κηδεία ίσως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Πείστηκε,  μετά βασάνων, με την άποψη  ότι δεν υπάρχουν κατάλληλες η ακατάλληλες   στιγμές  αλλά κατάλληλα ή ακατάλληλα  θέματα!

Όταν ξεκινούσε το Γυμνάσιο η  Βάρβαρα,  η Μαίρη αποφοιτούσε και ανοιγόταν στον κόσμο  της Λογοτεχνίας.

Μέσα σε μια εμφανώς συγκινησιακή ατμόσφαιρα, η Βαρβάρα ξετύλιξε το κουβάρι των παιδικών της αναμνήσεων, αυτών που όλοι μας κουβαλάμε με τρυφερότητα όλο και πιο μεγάλη στο πέρασμα των χρόνων.

Παρουσίασε το κορίτσι “Μαρία” (“Μαίρη”,τοτε)  που από πολύ νωρίς χάραξε με σταθερότητα και συνέπεια τον δρόμο,  ο οποίος δικαίωσε τα νεανικά της όνειρα και τις προσδοκίες που τόλμησε να έχει.

Απόλαυσα πραγματικά τις διηγήσεις της Βαρβάρας, ελπίζω και οι ακροατές του ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ,  και κυρίως τον σεβασμό μέσα στον οποίο κινήθηκαν οι προσεγγίσεις της σαυτή την τόσο δύσκολη στιγμή του αποχαιρετισμού.

Ιδιαίτερη ήταν η αφήγηση για ένα θεατρικό έργο που έγραψε η Μαίρη Λαμπαδαρίδου και ίσως ήταν το πρώτο της   άνοιγμα προς  το κοινό! Στην παράσταση συμμετείχε η Βάρβαρα ως μεγάλη μαθήτρια  του Γυμνασίου, πια,   ενώ η Συγγραφέας  είχε αποφοιτήσει  5 χρόνια  πριν.

Το σπουδαίο είναι ότι από εκείνη  την παράσταση σωζόταν  φωτογραφία στο αρχείο της  Βαρβάρας ενώ ένας από τους  πρωταγωνιστές του Έργου,   ο Τάκης (Κωνσταντίνος)  Κομνηνέλλης διατηρούσε το Πρόγραμμα της Παράστασης!  Εξαιρετικά  ντοκουμέντα για τα πρώτα ανοίγματα της μετέπειτα μεγάλης προσωπικότητας των γραμμάτων,  θεατρικό έργο της οποίας ανεβάστηκε στο Εθνικό Θέατρο. Η Μαίρη καταχάρηκε   όταν έμαθε γι αυτά τα ντοκουμέντα και τα χρησιμοποίησε καταλλήλως σε σχετικές εκδηλώσεις.

Στην φωτογραφία της Παράστασης διακρίνονται από αριστερά: Γιαννος Φανούδης, Τάκης Κομνηνέλλης, Βάρβαρα Βαγιάκου (στο κέντρο),  Μαρίτσα Πατρικιάνου και Στέφη Γαλιώτου ( κόρη του επιθεωρητή στη Δημοτική  Εκπαίδευση Λήμνου).

Οι υπόλοιποι συντελεστές της θεατρικής Παράστασης,  που παίχτηκε στη Μύρινα  και στο Μούδρο,  αναφέρονται  στο πρόγραμμα του έργου,  το οποίο  έγραψε και σκηνοθέτησε η Μαίρη Λαμπαδαρίδου.  Ήταν η ιστορική  αρχή μιας  πορείας  σχεδόν 70 ετών στον κόσμο   της τέχνης  και της λογοτεχνίας!   Η. Κ.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button