Περιοδικό

Παραδοσιακή συνταγή:  Κασπακ’νό αρνί

Το παραδοσιακό πασχαλινό  φαγητό του Κάσπακα, δεν είναι το γεμιστό αρνί στο φούρνο,   που είναι καθιερωμένο σε όλη τη Λήμνο,  αλλά μια ιδιαίτερη συνταγή,  εξ ου και “κασπακνό”.

Η παρακάτω συνταγή υπάρχει στο Ιντερνετ και ειναι κοντά  στην Κασπακινή  πραγματικότητα με την εξής διαφορά: Το τυρί πρέπει να είναι φρέσκο μόλις 2, 3 ήμερων,  που δεν το εχει “πιασει” το αλατι…

Το φρέσκο τυρι ειναι μια εύκολη υπόθεση στον Κασπακα,  αφου ολοι σχεδον τυροκομούνε, όμως δεν υπάρχει στο εμπόριο. Μια λύση είναι να χρησιμοποιηθεί το ανθότυρο !

 

Παραδοσιακή συνταγή:  Κασπακ’νό αρνί

ΥΛΙΚΑ

2 σπάλες αρνιού χωρισμένες

2 σκελίδες σκόρδο

1 φλ. Ελαιόλαδο

400-500 γρ. ρύζι Καρολίνα

700 γρ. καλαθάκι Λήμνου κομμένο σε λεπτές φέτες

Αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220οC. Πλένετε και αλατοπιπερώνετε το κρέας και βάζετε τα σκόρδα χαράζοντας το κρέας. Το τοποθετείτε σε ένα ταψί με το ελαιόλαδο και το βάζετε στο φούρνο να σοταριστεί. Ρίχνετε 2 ποτήρια χλιαρό νερό και αφήνετε το κρέας να ψηθεί χαμηλώνοντας την θερμοκρασία στους 200οC για 50΄ περίπου. Αν χρειαστεί συμπληρώνετε ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνετε το ρύζι και βραστό νερό μετρημένο (η αναλογία είναι ένα ποτήρι ρύζι για δύο ποτήρια νερό). Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι με φειδώ επειδή ήδη έχετε αλατίσει το κρέας και ψήνετε για 10΄-15΄ περίπου. Τέλος, στρώνετε φέτες τυριού πάνω στο αρνί και το ρύζι και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει το τυρί.

(πηγή: gastrotourismos.gr)

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button