Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – Πιλάφι με σιτάρι και κότα (κεσκέκ)

Τι θα φάμε σήμερα – Πιλάφι με σιτάρι και κότα (κεσκέκ)

 Γίνεται από σιτάρι, όπως ακριβώς και το πιλάφι από ρύζι  (3 μέρη νερό – 1 μέρος σιτάρι ή πλιγούρι) σε ζωμό κότας.

Ο ζωμός της κότας πρέπει να είναι κατά προτίμηση φυσικός, δηλαδή από κότα που βράσαμε προηγουμένως, επειδή το λίπος της δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά  (αλλιώς, χρησιμοποιούμε κύβους κοτόπουλου, προσθέτοντας βούτυρο φρέσκο ή ελαιόλαδο).

Είναι ένα παραδοσιακό ποντιακό φαγητό, το οποίο συνηθίζεται στους γάμους ή τις γιορτές.

ΥΛΙΚΑ.

Μια μεγάλη χωριάτικη κότα (2 κιλά περίπου).

2 φλιτζάνια αποφλοιωμένο σιτάρι ή κορκότο.

5-6 γεμάτες κουταλιές σούπας βούτυρο.

Αλατοπίπερο. Κόκκινο γλυκό πιπέρι.

Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά).

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το σιτάρι να μουσκέψει από τη προηγούμενη ημέρα. Την επομένη το στραγγίζουμε.

Καθαρίζουμε, αλατοπιπερώνουμε την κότα και την βάζουμε σε μια κατσαρόλα για να βράσει. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το σιτάρι με το νερό να βράσει και αυτό.

Αφού μισοβράσουν και τα δύο, τα βάζουμε μαζί σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Βράζουν σε σιγανή φωτιά για 3-4 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν.

Κατόπιν, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και καθαρίζουμε καλά το κοτόπουλο από τα κόκαλα του.

Τέλος, καίμε το φρέσκο βούτυρο και το ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα και το σερβίρουμε σε βαθιά πιατέλα.

Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο λίγο πριν το σερβίρισμα. Μερικοί το πασπαλίζουν με κόκκινο γλυκό πιπέρι.

Αντί για σιτάρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κορκότο (κοπανισμένο σκληρό σιτάρι). Επίσης αντί για κότα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπούτια (κότας ή γαλοπούλας). Θα γίνει πιο ελαφρύ.

Σερβίρεται γαρνιρισμένο με τα συκωτάκια και κομμάτια κρέας της κότας.

Στο τραπέζι εκτός από αλατιέρα πρέπει να έχει και πιπεριέρα με μαύρο πιπέρι.

Συνοδεύεται με τυρί φέτα καλαθάκι Λήμνου.

Για επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού νεραντζάκι Αχιλλαδέλη.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button