Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – Εύκολη ψαρόσουπα με σολωμό

Επιμέλεια:  Θ. Δημητριάδης

Τι θα φάμε σήμερα – Εύκολη ψαρόσουπα με σολωμό

Η κανονική ψαρόσουπα είναι η κακαβιά, η σούπα των ψαράδων, και γίνεται από διάφορα “σουπόψαρα” (πετρόψαρα, σκορπιό, δράκαινα, χειλού, χάνο, πέρκα, χριστόψαρο, μπακαλιάρο κ.ά.) μαζί με σέλινο, πατάτες και κρεμμύδι. Έχει όμως αρκετή δουλειά και δεν είναι εύκολο να τα βρούμε πάντοτε.

Η σούπα με σολωμό έχει τέσσερα πλεονεκτήματα:

1) Φτιάχνεται πολύ εύκολα και γρήγορα,

2) Δεν έχει λέπια και πολλά κόκκαλα να καθαρίσουμε,

3) Δεν έχει λαχανικά, ούτε λάδι, γιατί ο σολωμός από μόνος του είναι παχύ ψάρι.

4) Είναι πολύ θρεπτική και περιέχει πολύτιμες βιταμίνες Ω3.

Ο σολωμός δεν είναι ακριβό ψάρι, αν σκεφτεί κανείς ότι στοιχίζει γύρω στα 15 ευρώ το κιλό, είναι φιλέτο ψαχνό και δεν έχουμε να πετάξουμε κεφάλια και εντόσθια όπως με τα άλλα ψάρια.

 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό σολωμό φρέσκο σε χοντρές φέτες

1 φακελάκι σκόνη πουρέ πατάτας

2 αυγά

1 λεμόνι

Αλάτι

Φέτα καλαθάκι Λήμνου

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τον σολωμό στην κατσαρόλα, σε νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας όπου έχουμε ρίξει 1 κουταλιά σούπας αλάτι. Περίπου 5-8 λεπτά. Δεν χρειάζεται περισσότερο, ψήνεται πολύ γρήγορα.

Ρίχνουμε το ζουμί περασμένο από σουρωτήρι σε άλλη κατσαρόλα, εκεί όπου θα κάνουμε την ψαρόσουπα.

Αφήνουμε τον σολωμό να μισοκρυώσει και στη συνέχεια τον ξεψαχνίζουμε.

Το ξεψάχνισμα γίνεται πολύ εύκολα γιατί δεν έχει πολλά κόκαλα, σχεδόν καθόλου.

Πάντως, όπως σε όλα τα ψάρια, προσέχουμε πολύ να μην μείνει κάποιο μικρό κοκαλάκι. Όπως με όλα τα ψάρια, το κρέας του σολωμού είναι πολύ νόστιμο, αλλά ένα μικρό κοκαλάκι αν δεν το προσέξουμε και καρφωθεί στο λαιμό μπορεί να μας στείλει στο νοσοκομείο.

Ρίχνουμε το ξεψαχνισμένο κρέας στην κατσαρόλα με το ζουμί.

Από πάνω ανακατεύοντας ρίχνουμε τη σκόνη τον πουρέ πατάτας – όπως όταν φτιάχνουμε πουρέ πατάτας, λίγο-λίγο, μέχρι να γίνει η σούπα, ούτε πολύ αραιή, ούτε πολύ πηχτή σαν πουρές πατάτας.

.

Τέλος, κάνουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε με το πιρούνι σε βαθύ πιάτο ή σε μπολ τα 2 αυγά κι από πάνω ρίχνουμε σ’ αυτά λίγο-λίγο το χυμό από το στυμμένο λεμόνι. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα ανακατεύοντας.

 

Συνοδεύεται με τυρί καλαθάκι Λήμνου.

Για επιδόρπιο γλυκό κουταλιού νεραντζάκι Αχιλλαδέλη.

Καλή όρεξη!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button