Περιοδικό

Αφιλόξενη Πόλη

Γράφει (καθ Παρασκευη) η Χριστινα Κάβουρα
Αφιλόξενη Πόλη

Γιατί οι πόλεις μας έγιναν τόσο αφιλόξενες ?

Γιατί έγινε τόσο δύσκολο το σκοτάδι ? Γιατί ειδικά οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις πόλεις μας? Γιατί ο φόβος έγινε σημείο αναφοράς ? Όχι ότι και οι άνδρες δεν ληστεύονται και δεν αντιμετωπίζουν την νύχτα με φόβο !

Ο ηλεκτρολόγος μου, νέο παιδί και ντεληκανής φώτισε την πυλωτή της πολυκατοικίας του, παρά τις διαμαρτυρίες των ενοίκων (λόγω οικονομίας, βλέπετε ακρίβυνε και το ρεύμα) γιατί φοβάται να γυρίζει το βράδυ στα σκοτεινά.

Μαζεύω πληροφορίες από γυναίκες κάθε ηλικίας που όταν πέφτει το σκοτάδι φοβούνται να κυκλοφορήσουν στην πόλη, και κάπου έχουν δίκιο !

Γυναίκες που βιάζονται, που ληστεύονται στο παραδίπλα στενό που δεν έχει και καλό φωτισμό, γυναίκες που και για την μικρότερη διαδρομή πρέπει να πάρουν ταξί το οποίο να τις περιμένει μπροστά στην πόρτα τους να την ξεκλειδώσουν !

Πιο σπάνιες είναι οι περιπτώσεις γυναικών που τους έκοψαν το αφτί για να πάρουν το σκουλαρίκι τους ή το δάχτυλο για το δαχτυλίδι ή που δολοφονήθηκαν μπροστά στην πόρτα τους ! Δεν είναι όμως σπάνιες οι περιπτώσεις που γυναίκες ξυλοκοπήθηκαν άσχημα γυρίζοντας σπίτι τους! Έχουν αγριέψει πολύ και οι κακοποιοί. Θα μπορούσαν να τις ληστέψουν χωρίς να τις χτυπήσουν και μάλιστα τόσο άσχημα.

Μετά την κλεισούρα λόγω κορονοϊού πολλές γυναίκες ξεκινούν δειλά – δειλά σε παρέες να πάνε ένα θέατρο ή ένα σινεμά ! Δυστυχώς ο φόβος χαλά την διάθεση. Πολλές συνεχίζουν εκ του ασφαλούς να πορεύονται μέσα από πλατφόρμες διαφόρων σεμιναρίων όπως και κατά την διάρκεια του περιορισμού.

Αυτή είναι μια σκληρή μορφή έλλειψης ελευθερίας που δεν ξέρω που θα οδηγήσει !

Επίσης οι ληστείες έγιναν καθημερινό φαινόμενο και μια γνωστή κυρία, έξαλλη, αφού γύρισε και βρήκε το σπίτι της λεηλατημένο ζήτησε εγκατάσταση ηλεκτροφόρων καλωδίων στο μπαλκόνι της κάτι που αφενός απαγορεύεται αφετέρου προσωπικά δεν θα μπορούσα να διανοηθώ την αφαίρεση μιας ζωής για την κλοπή κάποιων αντικειμένων όσο πολύτιμα και να είναι ! Έχουμε «πόλεμο» μου αντέταξε κάποιος άλλος και στον πόλεμο σκεπτόμαστε αλλά και αντιδρούμε αλλιώς.

Σπρέι πιπεριού απ ότι μαθαίνω πουλιούνται σαν ζεστό ψωμάκι στο διαδίκτυο αν και απαγορεύεται η χρήση τους, δεν είναι όμως και σίγουρο ότι θα προλάβεις να το χρησιμοποιήσεις !

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται πια απροστάτευτοι στην πόλη τους , όλο οχυρώνονται και όλο αμύνονται ! Το χειρότερο θα επακολουθήσει όταν θα αναγκασθούν να αντιδράσουν διαφορετικά παίρνοντας το Νόμο στα χέρια τους, όπως εκείνη η γιαγιά προ ημερών που πυροβόλησε το ληστή.

Πόσο χάρηκα τις μέρες που έμεινα στο νησί ! Πόσο χάρηκα την ελευθερία μου να μπορώ να γυρίζω βράδυ άφοβα στους δρόμους ! Να μπορώ να μένω ακόμα σε ένα σπίτι με ανοιχτές πόρτες, χωρίς κλειδαμπάρωμα , κάγκελα, συναγερμούς ! Να μπορώ να κυκλοφορώ περιφέροντας στο λαιμό μου μια «χρυσή» ματαιότητα που τελικά μου αρέσει !

Να μπορώ να φορώ άφοβα τον σταυρό μου !

Ξένος Ιστορικός που είχε επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη του τότε, της Βυζαντινής αυτοκρατορίας εννοώ, περιγράφει κατάπληκτος ότι οι γυναίκες της Πόλης κυκλοφορούσαν φέροντας στο λαιμό τους όλο το «καπιτάλι» της οικογένειας, όπως το γράφει, ήταν ο πιο σίγουρος τρόπος φύλαξής του, αλλά δεν τις πείραζε κανείς. Να αναφέρω ότι η Κωνσταντινούπολη ήταν πάντα πολυπολιτισμική, είχε πολύ κόσμο διαφόρων εθνικοτήτων, οι κάτοικοί της ήταν πολυάριθμοι, αλλά προφανώς δεν επιδίδοντας σε κλοπές !

Πόσο αναντικατάστατη είναι αυτή η ανεμελιά, πόσο ανεκτίμητη, έτσι που πρέπει να αναθεωρηθούν πολλά πράγματα στη ζωή μας ! Οι συντοπίτες μου έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής από εμάς στην πόλη, όλη αυτή η ομορφιά που τους περιβάλλει αναπτερώνει την ψυχή, άλλο να ζεις μέσα στην ομορφιά και άλλο να βιώνεις όλο αυτό το γκριζάρισμα της πόλης, κάθε πόλης γιατί κάθε μεγάλη πόλη όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά σε όλο τον κόσμο έγινε λιγότερο ή περισσότερο προβληματική.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι άλλαξαν οι εποχές και όχι πάντα προς το καλύτερο! Ναι η τεχνολογία και η επιστήμη έκαναν άλματα τα τελευταία χρόνια αλλά η κατάθλιψη έκανε και αυτή άλματα και σύμφωνα με τις αναλύσεις των λυμάτων τα αντικαταθλιπτικά κάνουν θραύση.

Η πόλη πρέπει να είναι φιλική στους κατοίκους της από πολλές απόψεις για να είναι οι κάτοικοί της κατά το δυνατόν χαρούμενοι. Να περιορίζεται η ασχήμια, να προβάλλεται η ομορφιά γιατί η ομορφιά έχει μεγάλη επίδραση στον ψυχισμό μας !!!

Μου λείπει αφάνταστα το νησί, σας το είπα ?

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button