Περιοδικό

Άγια Νύχτα: Το “παγκόσμιο¨ Χριστουγεννιάτικο Τραγούδι και η Ιστορια του

Άγια Νύχτα

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Το τραγούδι Άγια Νύχτα (στα γερμανικά Stille Nacht, heilige Nacht) είναι ένα από τα πιο γνωστά διεθνώς χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Γράφηκε το 1816 και συνθέτες του ήταν οι Αυστριακοί Φράντς Γκρούμπερ και Γιόζεφ Μορ. Ανακηρύχθηκε ως Άϋλη πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO το 2011. Ηχογραφήθηκε από πολλούς τραγουδιστές σε πολλά μουσικά είδη. Η έκδοση που τραγουδήθηκε από τον Μπιγκ Κρόσμπι το 1935 είναι ανάμεσα στα single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Η «Stille Nacht» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τις παραμονές των Χριστουγέννων του 1818 στην εκκλησία του μικρού χωριού Oberndorf στην περιοχή  Σάλτζμπουργκ της Αυστρίας. Ο συνθέτης Γκρούμπερ ήταν δάσκαλος και οργανίστας στο κοντινό χωριό Άρνσντορφ, Την παραμονή των Χριστουγέννων του 1818 ο Mohr έφερε τους στίχους στον Γκρούμπερ και του ζήτησε να συνθέσει μια μελωδία με συνοδεία κιθάρας για τη λειτουργία στην εκκλησία εκείνης της νύχτας, επειδήύ οι πλημμύρες του ποταμού είχαν καταστρέψει το όργανο της εκκλησίας.

Για χρόνια οι δημιουργοί του ήταν άγνωστοι και πολλοί απέδιδαν την πατρότητα του τραγουδιού σε διάσημους κλασσικούς συνθέτες όπως τον Μότσαρντ, τον Μπετόβεν ή τον Χάϋντεν.

Η «Άγια Νύχτα» έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 140 γλώσσες σε όλον τον κόσμο. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής τόσο μεταξύ των Καθολικών όσο και των Προτεσταντών. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο τραγουδήθηκε ταυτόχρονα στην αγγλική και γερμανική γλώσσα από τα αντιμαχόμενα στρατεύματα στο μέτωπο κατά τη χριστουγεννιάτικη ανακωχή του 1914 καθώς ήταν από τα λίγα κοινώς γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Στα ελληνικά η απόδοση του τραγουδιού αυτού είναι:

https://youtu.be/m3Ilcd6QaCA

Άγια Νύχτα, σε προσμένουν
με χαρά οι Χριστιανοί
και με πίστη ανυμνούμε,
το Θεό δοξολογούμε
μ’ ένα στόμα, μια φωνή,
ναι, με μια φωνή…

Η ψυχή μας φτερουγίζει
πέρα στ’ άγια τα βουνά,
όπου ψάλλουν οι αγγέλοι
απ’ τα ουράνια θεία μέλη,
στο Σωτήρα “Ωσαννά”
ψάλλουν “Ωσαννά”

Στης Βηθλεέμ ελάτε όλοι
τα βουνά τα ιερά
και μ’ ευλάβεια μεγάλη
‘κει που Άγιο Φως προβάλλει
προσκυνήστε με χαρά
ναι, με μια χαρά.

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button