Επίκαιρα

Άμα πεις το Ναι, την πάτησες

Άμα πεις το Ναι, την πάτησες

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Μια παροιμία λέει, “Πρόσεξε πού την βάζεις” (την υπογραφή σου). Εάν, λοιπόν, στο τηλέφωνο πεις την λέξη Ναι, αυτό σημαίνει ότι υπέγραψες την καταδίκη σου. Την λέξη “Ναι” την λέμε κατά .μέσο όρο 10-15 φορές την ημέρα. Η πιο επίσημη είναι όταν είμαστε ερωτευμένοι και μάς κάνουν πρόταση γάμου: Για παράδειγμα, “Θέλεις την Ελένη ως νόμιμη σύζυγο σου; Υπόσχεσαι κλπ. κλπ. κλπ.”;

Οι τηλεφωνικές απάτες έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό. Πιο γνωστή είναι όταν κάποιος απατεώνας δήθεν μας ενημερώνει για ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα του παιδιού ή του εγγονού μας με δήθεν υπαιτιότητα του, και ζητάει ένα ποσό “για να μη μπλέξει και να μην έχει συνέπειες επ’ αυτοφώρω”.

 

Η αστυνομία συνέχεια μας προειδοποιεί: «Προσέξτε τις απάτες μέσω τηλεφώνων και με τα ηλεκτρονικά μηνύματα!».

Σε έξαρση βρίσκονται οι απάτες μέσω τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών συναλλαγών, δηλαδή με απατηλά email, μηνύματα στο Instagram, facebook κλπ. με τα οποία επιτήδειοι αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά και περιουσιακά στοιχεία των θυμάτων τους.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ συστήνει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή και να μη δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία σε τρίτους.

Πώς γίνεται αυτό;

Ένας απατεώνας επικοινωνεί μαζί σας προσποιούμενος ότι προέρχεται από κάποια (συνήθως) γνωστή επιχείρηση, όπως μια τράπεζα, έναν πάροχος υπηρεσιών τηλεφώνου, διαδικτύου, κλπ. και ζητά να δώσετε ή να επιβεβαιώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία. Για παράδειγμα, μπορεί να ισχυριστεί ότι η τράπεζα ή ο οργανισμός επαληθεύει τα αρχεία πελατών λόγω τεχνικού σφάλματος. Ή, μπορεί να σας ζητήσουν να συμπληρώσετε μια έρευνα πελατών και να σας προσφέρουν ένα βραβείο για τη συμμετοχή

Μπορεί επίσης να σας ειδοποιήσει για «μη εξουσιοδοτημένη ή ύποπτη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας», ή ότι έχει γίνει μια μεγάλη αγορά σε μια ξένη χώρα και να σας ρωτήσουν εάν εξουσιοδοτήσατε την πληρωμή.

Εάν απαντήσετε ότι δεν το κάνατε, θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας ή της τράπεζας, ώστε η δήθεν «τράπεζα» να μπορέσει να το διερευνήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο απατεώνας μπορεί να έχει ήδη τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας και να σας ζητήσει να επιβεβαιώσετε την ταυτότητά σας αναφέροντας τον 3ψήφιο ή 4ψήφιο κωδικό ασφαλείας που είναι τυπωμένος στην κάρτα.

Αυτά τα μηνύματα ονομάζονται ηλεκτρονικό ψάρεμα.. Έχουν σχεδιαστεί για να φαίνονται γνήσια και αληθοφανή. Θα σας μεταφέρουν αυτόματα εκείνη τη στιγμή σε έναν ψεύτικο ιστότοπο που μοιάζει με τον πραγματικό ιστότοπο του οργανισμού, αλλά έχει μια ελαφρώς διαφορετική διεύθυνση. Για παράδειγμα, εάν ο νόμιμος ιστότοπος είναι “https://www.winbank.gr”, ο απατεώνας μπορεί να χρησιμοποιήσει μια διεύθυνση όπως “http://www.winbanks.com”.

Εάν παρέχετε στον απατεώνα τα στοιχεία σας στο διαδίκτυο ή μέσω τηλεφώνου, θα τα χρησιμοποιήσει για να προβεί σε δόλιες δραστηριότητες, όπως η χρήση των πιστωτικών καρτών σας και η κλοπή των χρημάτων σας.

 

Πώς να προστατευτείτε

Πολύ απλά, μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή μην ανοίξετε συνημμένα από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την τράπεζά σας ή άλλον αξιόπιστο οργανισμό και σας ζητούν να ενημερώσετε ή να επαληθεύσετε τα στοιχεία σας – απλώς διαγράψτε τα .

Ποτέ μην παρέχετε τα προσωπικά σας στοιχεία, τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας ή του λογαριασμού σας στο διαδίκτυο, εάν λάβετε κλήση που ισχυρίζεστε ότι προέρχεται από την τράπεζά σας ή οποιονδήποτε άλλο οργανισμό

 

Τώρα τελευταία μια ευρέως διαδεδομένη τηλεφωνική απάτη έρχεται από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα τη Φλόριντα, την Πενσυλβάνια και τη Βιρτζίνια, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν πέσει θύματα. Έχει φτάσει και στην Ευρώπη, και οι απατεώνες έχουν προχωρήσει τόσο πολύ τις τεχνικές τους, όπου ένα απλό «ναι» δικό σας, είναι ικανό να προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

Πώς γίνεται αυτό;

Σας τηλεφωνεί κάποιος από κάποιον τοπικό αριθμό, λέει το όνομα του, την εταιρία που εργάζεται, και ότι θέλει να σας ενημερώσει για μια προσφορά ή υπηρεσία που σας αφορά. Στη συνέχεια σας ενημερώνει ότι η κλήση καταγράφεται και σας λέει το όνομά του και την εταιρεία που εργάζεται.

Και αμέσως μετά σας ρωτά: «Με ακούτε;». Αν απαντήσετε «ναι», τότε κινδυνεύετε η ηχογράφηση να μονταριστεί και η εταιρεία να σας «δέσει» με φωνητικό συμβόλαιο, αντίστοιχο με το «Συμφωνώ» που επιλέγουμε στο τέλος των Όρων Χρήσης κάποιου προγράμματος στον υπολογιστή μας.

Οι απατεώνες έχουν ως σκοπό να χρεώσουν τα θύματα για υπηρεσίες και προϊόντα που δεν έχουν προσφέρει ποτέ, απειλώντας με προσφυγή στη δικαιοσύνη καθώς έχουν στα χέρια τους την ηχογραφημένη συνομιλία με το Ναι που κατέγραψαν. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις οι απατεώνες χρησιμοποιούν την ηχογράφηση της φωνής σας για την έκδοση πιστωτικών καρτών.

 

Είναι πανεύκολο να πεις τη λέξη Ναι σε έναν άγνωστο απατεώνα στο τηλέφωνο. Για παράδειγμα, σε ρωτάει,

–  Οικία Δημητριάδη εκεί;

–  Δεν σας άκουσα καλά, η γραμμή είχε μια διακοπή. Τώρα μ’ ακούτε καλά;

 

Επομένως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στα άγνωστα τηλεφωνήματα.  Δεν απαντάμε καθόλου. Αμέσως κλείνουμε το τηλέφωνο, χωρίς να πούμε ούτε μία λέξη!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button